Weeralarm in noorden van het land - storm vanmiddag hevigst

Het belooft een stormachtig 5 decemberavond te worden. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het wordt een stormachtige Sinterklaasavond: de zware storm die vandaag over Nederland trekt, zal vanmiddag naar verwachting tot een hoogtepunt komen. In het Waddengebied kunnen zware windstoten voorkomen tot 130 kilometer per uur. Er wordt een drukke ochtendspits verwacht. Lees ons meest actuele artikel over de storm.

Update 11.03 uur: Het KNMI heeft net code rood gegeven voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, het waddengebied en het IJsselmeer. In Zuid-Holland en Flevoland geldt nog code oranje; een waarschuwing voor extreem weer. In de rest van het land geldt code geel voor gevaarlijk weer. Een weeralarm houdt volgens de meteorologische dienst in:

Er bestaat een groot risico op omvallende bomen. Ook boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten kunnen loskomen en rondvliegen. Verder kunnen grote objecten omvallen zoals bouwsteigers en hijskranen. Kwetsbare verkeersdeelnemers lopen een groot risico. Dit geldt met name voor (brom)fietsers, motorrijders, vrachtauto’s, auto’s met aanhanger en caravans.

Het KNMI geeft een weeralarm voor windstoten uit, wanneer de kans op windstoten van meer dan 120 kilometer per uur, groter is dan 90 procent en geldt voor een gebied van minimaal 50 bij 50 kilometer.

NS past dienstregeling (nog) niet aan

De NS liet gisteren al weten (nog) geen aangepaste dienstregeling in te zetten vandaag. Een woordvoerder van de NS meldt tegenover nrc.nl nog geen aanleiding te zien om de dienstregeling aan te passen:

“Op dit moment, rond 11:45 uur, is er nog geen sprake van een aangepaste dienstregeling. Uiteraard houden wij de situatie goed in de gaten en mocht er wel aanleiding zijn dan passen we de regeling alsnog aan. In oktober, bij de laatste grote storm, was een dag van tevoren al duidelijk dat de storm heel Nederland zou treffen en daarmee dus ook het treinverkeer. Mochten we vandaag met een aangepaste regeling gaan rijden dan betreft dat zo’n twintig procent van de treinen.”

Update 9.37 uur: het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer uitgebreid: code oranje geldt nu ook voor Drenthe en Flevoland. Met uitzondering van Zeeland geldt de code nu voor alle kustprovincies.

Het KNMI gaf gisteren al aan dat het vandaag code oranje zou afgeven van extreem weer. Op dit moment geldt nog voor ongeveer de helft van het land code geel van gevaarlijk weer. In de andere helft van Nederland geldt al code oranje. Inwoners van Engeland en Schotland zijn ook gewaarschuwd zich voor te bereiden op hevige buien, zware windstoten en mogelijk de grootste vloedgolf in dertig jaar, zo meldt de BBC.

Minder zware storm dan in oktober

Het zwaartepunt van de storm ligt voor Nederland waarschijnlijk tussen drie en zes uur. In de kustprovincies kunnen windstoten voorkomen van 100 tot 120 km/u en in het Waddengebied mogelijk tot 130 k/m per uur. Daarmee is de storm waarschijnlijk iets minder zwaar dan die van eind oktober; toen werden er windsnelheden bereikt van 150 k/m per uur. Drie mensen kwamen toen om het leven, het treinverkeer lag grotendeels plat en er werd voor tientallen miljoenen aan schade aangericht.

Een woordvoerder van Weer.online.nl zegt tegen persbureau Novum:

“Ook verwachten we minder schade door vallende bomen. Wel is er nu meer stuwing van de zee, waardoor deze storm aan de kust tot meer ellende kan leiden dan de vorige storm.”

In den Oever zijn ze voorbereid:

Drukke spits, vliegtuigen geschrapt

De ANWB verwacht wel een drukke en vroege avondspits, ook door pakjesavond. Rijkswaterstaat waarschuwt voor gevaarlijke tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden als gevolg van de windstoten. Weggebruikers moeten rekening houden met onverwachte obstakels op de weg zoals omgewaaide verkeersborden of afgebroken takken.

De KLM besloot gisteren al om 50 vluchten naar Europese bestemmingen te schrappen uit voorzorg. DFDS Seaways schrapt twee overtochten van IJmuiden naar het Engelse Newcastle. De hulpdiensten in Noord-Nederland roepen mensen op om vandaag alleen in echte noodsituaties naar 112 te bellen, meldt RTV Noord. Tijdens de storm in oktober belden veel mensen met niet dringende problemen. Mensen worden opgeroepen niet te bellen bij omgewaaide bomen of wateroverlast.

Afsluiting stormvloedkering

Rijkswaterstaat besloot gisteren al wel voor het eerst in zes jaar de stormvloedkering in de Oosterschelde vannacht af te sluiten. De verwachte storm valt samen met springtij, waardoor hoge waterstanden worden verwacht langs de kust. Mogelijk stijgt het water bij Vlissingen tot 3,80 meter boven NAP, iets dat één keer in de tien jaar voorkomt. De kustwacht houdt morgenmiddag extra personeel achter de hand en heeft een waarschuwing afgegeven.

Later in de middag en avond is er mogelijk ook kans op onweer, hagel en natte sneeuw. De middagtemperaturen liggen tussen 5 graden in het zuidoosten en 8 graden aan zee. In de avond neemt de wind wel iets in kracht af.

Scholen eerder dicht

Enkele scholen in het noorden gaan vanmiddag eerder dicht vanwege de noordwesterstorm. De scholen hopen dat alle leerlingen daardoor thuis zijn voordat het echt hard gaat waaien. De lessen op de rijksscholengemeenschap in Harlingen vervallen vanaf 10.30 uur. De Sinterklaasvieringen van diverse klassen worden een dag verplaatst. De Winkler Prins scholengemeenschap in Veendam sluit de deuren om 12.30 uur en het Zernike College, met vestigingen in Groningen, Haren en Zuidlaren stopt rond het middaguur.

    • Anouk Eigenraam