Storm eist eerste dode in Schotland: ‘extreem gevaarlijke’ verkeerssituatie

Een boomchirurg probeert een omgewaaide boom te verwijderen in Edinburgh. AP / David Cheskin

De storm zorgt niet alleen in Nederland - waar nu code rood heerst - voor onrust. Het weer teistert grote delen van Noordwest-Europa en vanochtend viel in Schotland een eerste dodelijk slachtoffer te betreuren.

In West Lothian, een streek ten westen van Edinburgh, vond een vrachtwagenchauffeur de dood toen zijn vrachtwagen omver werd geblazen en op twee auto’s terechtkwam, meldt de BBC op zijn liveblog. De Schotse verkeersdienst zegt dat het “extreem gevaarlijk” is op de wegen en waarschuwt weggebruikers voor langdurige vertragingen en verkeersinfarcten.

Twitter avatar NetworkRailSCOT Network Rail Scot This pictures shows why we have closed the network - to keep you all safe. #safetyfirst http://t.co/CuoGlnfWg7

Schotland en het noordoosten van Engeland worden het zwaarst getroffen. In Schotland zijn al windsnelheden tot 183 kilometer per uur gemeten, meldt persdienst Novum. De Schotse spoorwegen hebben uit voorzorg de hele dienstregeling geschrapt. In het oosten van Engeland wordt er rekening mee gehouden dat duizenden gebouwen door overstromingen blank komen te staan.

Ook Duitsland zet zich schrap

Groot-Brittannië zet zich schrap voor wat de zwaarste weersomstandigheden in dertig jaar tijd kunnen worden. De Britse eilanden kunnen getroffen worden door regen, sneeuw, wind, mist en ijzel, aldus het Britse weerbureau Met Office. Mensen worden gewaarschuwd voor zeer zwaar of zelfs gevaarlijk weer.

Andere delen van Noordwest-Europa kunnen ook hun borst nat maken. Niet alleen Nederland, maar ook Duitsland houdt rekening met zwaar weer. Veerboten aan de Duitse noordwestkust liggen in de haven en de Duitse spoorwegen waarschuwen voor vertragingen in het noorden van het land.

De Duitse weerdienst waarschuwt dat het stormfront, dat boven de Atlantische Oceaan aan kracht wint, poollucht kan meenemen. Laaggelegen gebieden moeten daarom rekening houden met sneeuwval.

    • Jules Seegers