Speculaasspecerij

In de nieuwe the World Atlas of Wine, waarvan in oktober de 7e editie is verschenen,  laten Jancis Robinson en Hugh Johnson hun licht schijnen op wat de wijnwereld en de wijndrinker de komende jaren kan verwachten. Belangrijkste constatering van het schrijversduo is dat er een milde fatigue begint te ontstaan wat betreft de internationale ‘druivenwereldmerken’ cabernet sauvignon, merlot, syrah, chardonnay en sauvignon blanc.

In hun wijnglazen-bol zien Robinson  en Johnson dat de consument steeds meer belangstelling begint te krijgen voor minder bekende druivensoorten en lokale variëteiten. Bovendien voorspellen de schrijvers een groeiende behoefte aan wijnen waarin de herkomst duidelijk wordt uitgedrukt.

Welaan, dan kan de wijndrinker die met zijn tijd wil meegaan zijn hart ophalen aan Arribes de Vettonia  2010 Crianza uit het Spaanse Arribes (±€ 8,00; Adrienne van Gils). Op zijn zachtst gezegd kan ik die toch wel als heel apart duiden en uiterst eigenzinnig duiden.

Gemaakt van een bijzondere druif bovendien, de juan garcia. Volgens het boek Wine Grapes, waar Jancis Robinson ook al een rol van betekenis in heeft gespeeld, heeft deze blauwe druif jaren nodig en vooral ook louter zijn eigen gisten om zijn ware aard te tonen.

‘Ben benieuwd wat Nederland van deze aparte wijnen vindt,’ schreef Adrienne van Gils mij eens, een importeur die er een dagtaak van heeft gemaakt om bijzondere wijnen van eigengereide druiven van eigenzinnige wijnmakers uit onalledaagse Spaanse wijnstreken te vinden. In dit geval is ze in op alle fronten geslaagd. Onalledaagse druif. Uit een onbekend wijngebied, iets ten noorden van Salamanca.

Is dat een garantie voor lekker? Nee, maar in dit geval wel. Bittere kersenlikeur, niet al te rijpe bramen, zwarte bessen, pruimenzoet, stevig sap en wat speculaasspecerij.

Leuk dat laatste, vanwege Sinterklaas.

 

 

    • Harold Hamersma