Snoepreisje Oranje kan duur uitvallen

Nederland is morgen geen groepshoofd bij de WK-loting. Een snoepreisje naar Azië kan Oranje duur komen te staan.

De officiële presentatie van WK-bal Brazuca, dinsdag in Rio de Janeiro.
De officiële presentatie van WK-bal Brazuca, dinsdag in Rio de Janeiro. Foto AFP

De regels van de FIFA voor de loting van het WK-voetbal zijn amper te doorgronden. Nadat vice-wereldkampioen Oranje afgelopen oktober op basis van de FIFA-ranking al geen groepshoofd werd, bestaat nu zelfs de mogelijkheid dat Nederland in pot 2 met zwakkere landen terecht komt. De KNVB heeft opheldering gevraagd aan de FIFA waarom de status van Frankrijk opeens is veranderd. Dit land zou volgens de ranking als laagst gekwalificeerd Europees land te boek staan.

De KNVB had zich de discussie kunnen besparen als het Nederlands elftal afgelopen zomer geen lucratieve oefentrip naar Azië had gepland. Nu zou dat financiële snoepreisje zomaar geld kunnen gaan kosten. In het hete Jakarta stonden op 6 juni van dit jaar Nederland en Indonesië tegen over elkaar. De nummer vijf van de wereldranglijst won gemakkelijk van de nummer 170: 3-0. Door de lage notering van de voormalige kolonie verloor Nederland punten op de wereldranglijst, en gaat Zwitserland als het laatste groepshoofd de WK-loting in.

De KNVB verdiende een geschat bedrag van 1,5 miljoen met de Oosterse reis. Maar als Oranje zwaar loot en vroeg wordt uitgeschakeld, dan reiken de gevolgen veel verder dan enkel sportief verdriet. Sportmarketeer Frank van den Wall Bake ziet in dat geval de (financiële) waarde van het gehele Nederlandse voetbal dalen. „De waarde van het Nederlands voetbal wordt mede bepaald door de resultaten van Oranje op de laatste grote toernooien. Hoe verder ze komen, hoe meer bijvoorbeeld buitenlandse zenders over hebben voor de televisierechten van de eredivisie.”

Goede prestaties op eindtoernooien en een hoge notering op de wereldranglijst kunnen jaarlijks miljoenen opleveren, zegt Van den Wall Bake. „Het Nederlands elftal kan meer vragen voor een oefenwedstrijd, en hun tegenstanders kunnen meer betalen omdat lokale zenders graag geld neerleggen voor een wedstrijd tegen een topland.” Oranje heeft dankzij de verloren WK-finale de afgelopen jaren goed kunnen cashen. Zo goed zelfs, dat Van den Wall Bake vermoedt dat de KNVB te veel op korte termijn heeft willen oogsten. „Het lijkt erop alsof ze te weinig aandacht hebben besteed aan de mogelijke gevolgen van een lagere plek op de wereldranglijst.”

Prijzengeld

Nederland kan ook veel prijzengeld mislopen als het niet door de groepsfase heen komt. Dinsdag werd bekend dat het prijzengeld voor de deelnemende teams aan het komende WK met ruim 30 procent stijgt ten opzichte van het vorige eindtoernooi naar een totaalbedrag van ongeveer 412 miljoen euro. Kwalificatie voor de achtste finales zou een miljoen extra betekenen. Dat is tweederde van de geschatte opbrengst van de Azië-trip.

De KNVB zegt in een reactie zich niet te laten leiden door de wereldranglijst. „Wij kiezen onze tegenstanders op basis van sportieve en strategische uitgangspunten.” Volgens de voetbalbond is het zijn van groepshoofd niet belangrijk, want ook dan kan het Nederlands elftal in een zware poule terecht komen.

De loting kan heel zwaar worden. Een poule met thuisland Brazilië, angstgegner Portugal en Japan is dan mogelijk. Zonder de oefenwedstrijden in Azië had dat voorkomen kunnen worden, zo bleek vorige week. Toen publiceerde de BBC de wereldranglijst waarin oefenwedstrijden niet meetellen. Oranje stond daarop vijfde, meer dan hoog genoeg om groepshoofd te worden.

    • Sam de Voogt