Rutte kiest toch voor invloed via Verhofstadt

De VVD wil maximale invloed in Brussel. Daar moet Guy Verhofstadt voor zorgen, ook al hadden VVD’ers kritiek op hem.

Mark Rutte en Guy Verhofstadt in 2010
Mark Rutte en Guy Verhofstadt in 2010 Foto ANP

Met de steun voor de eurominnende Guy Verhofstadt als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie kiest de VVD voor maximale Brusselse invloed, boven eventuele nadelen voor het binnenlandse politieke beeld.

Dat zegt Hans van Baalen, VVD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. „Hij stemt altijd goed. Dan zit ik niet erg met zijn federale dromen.” De Belg Verhofstadt, zegt Van Baalen, zal de belangen van de Benelux scherp in de gaten houden, is een geducht campaigner en zal bij de onderhandelingen over de nieuwe Europese Commissie, de Nederlandse belangen het best kunnen verdedigen.

Drie weken geleden uitten VVD-Kamerlid Mark Verheijen en VVD-prominent Frits Bolkestein nog felle kritiek op Verhofstadt. Die was volgens Verheijen „gevaarlijker” voor het draagvlak van de EU dan Wilders en Marine Le Pen, leider van het Franse extreem-rechtse Front National en Wilders’ nieuwe Europese bondgenoot. Toen Verheijen van zijn partij excuses moest aanbieden, schoot Bolkestein hem te hulp. De federalistische ideeën van Verhofstadt waren „blaffen naar de maan”.

Toch besloot premier en VVD-leider Mark Rutte gisteren, na overleg op het Torentje met liberale leiders uit Nederland, België en Luxemburg, om zich achter Verhofstadt te scharen. Terwijl ook de Finse Olli Rehn kandidaat is, wiens imago als strenge begrotingscommissaris op het eerste gezicht beter past bij de zakelijke VVD-boodschap ‘Europa waar nodig’, dan Verhofstadt, die hardop droomt van een federaal Europa.

PVV-leider Wilders ziet deze keus van de VVD duidelijk als zwakte. Hij twitterde gisteren zijn commentaar: „Ok helder. Een stem op de VVD is dus een stem op Verhofstadt en een federale EU en ’n stem voor het opheffen van NL.” Van Baalen wuift de kritiek van Wilders weg: „Ik ga voor invloed, niet voor het imago. We kiezen Verhofstadt voor vijf jaar, niet voor 100 jaar. Guy is van ons, hij is liberaal. Ik werk honderd keer liever met hem samen dan met Le Pen van het Front National.”

Een groot aantal partijen in het Europees Parlement heeft met het oog op de Europese verkiezingen besloten kandidaat-voorzitters uit eigen kring voor de Commissie naar voren te schuiven. De regeringsleiders die over de benoeming gaan moeten zich bij hun keuze laten leiden door de voorkeur van het parlement.