Richard van O. komt na vrijlating direct in kliniek

Vlnr.: Richard van O., officier van Justitie Mr. Maaike Bienfait, officier van Justitie Mr. Frieke Dekkers, advocaat Mr. Wim Anker, Robert M. en advocaat Mr. Tjalling van der Goot tijdens de rechtszaak van de Amsterdamse zedenzaak.
Vlnr.: Richard van O., officier van Justitie Mr. Maaike Bienfait, officier van Justitie Mr. Frieke Dekkers, advocaat Mr. Wim Anker, Robert M. en advocaat Mr. Tjalling van der Goot tijdens de rechtszaak van de Amsterdamse zedenzaak. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Richard van O. wordt direct na zijn vrijlating opgenomen in een kliniek. Dat is een van de bijzondere voorwaarden die het Openbaar Ministerie aan zijn vrijlating stelt, zo meldt RTL Nieuws.

De ex-man van kindermisbruiker Robert M. mag verder geen contact opnemen met slachtoffers en hun ouders, niet in Amsterdam en omgeving komen en niet met kinderen werken. Zijn advocaat zegt tegen de NOS dat hij akkoord is gegaan met de voorwaarden voor zijn vrijlating.

‘Van O. ziet op tegen vrijlating’

In de kliniek zal hij 24 uur per dag in de gaten worden gehouden. Hij wordt anderhalf jaar behandeld. Als de kliniek waar Van O. wordt opgenomen vindt dat hij naar buiten mag, moet hij een elektronische enkelband dragen. De voorwaarden van zijn vrijlating gelden voor anderhalf jaar. De advocaat van Van O. zegt dat zijn cliënt opziet tegen zijn vrijlating.

“Hij is zo meegezogen in de Amsterdamse zedenzaak dat hij bang is op straat herkend te worden.”

Het hof in Amsterdam veroordeelde Van O.tot een celstraf van 4,5 jaar voor seksueel misbruik van een 15-jarige jongen, medeplichtigheid aan het seksueel misbruik door Robert M. en het bezit van kinderporno. Van O. komt uiterlijk volgende week vrij. Dan heeft hij er tweederde van zijn gevangenisstraf opzitten.

    • Mirjam Remie