Rabobank verkoopt Poolse dochter BGZ voor één miljard

Foto ANP/ Robin Utrecht

Rabobank verkoopt zijn Poolse dochteronderneming Bank Gospodarki Zywnosciowej (BGZ) voor één miljard euro aan BNP Paribas. Dat heeft de bank vanochtend bekendgemaakt. Rabobank verkoopt 98,5 procent van zijn aandelen. Toezichthouders moeten de transactie nog wel goedkeuren.

Rabobank-bestuurder Berry Marttin zegt in een verklaring “verheugd te zijn” met de overname:

“We zijn verheugd dat een sterke en gerenommeerde bank als BNP Paribas de verworven positie van Bank BGZ verder kan versterken als brede commerciële bank met een agri-focus.”

Jean-Laurent Bonnafé, CEO van BNP Paribas, vult aan:

“Met de acquisitie van Bank BGZ zetten wij een grote stap in het verwerven van een aanzienlijke positie in Polen. Met deze transactie wordt de BNP Paribas Groep, door haar diverse dochterondernemingen, een grote speler in de Poolse bancaire sector.”

Józef Wancer, CEO van Bank BGZ, laat weten:

“Terwijl de verschillende partijen werken aan het verkrijgen van goedkeuring van de toezichthouders kijkt Bank BGZ uit naar de verschillende mogelijkheden en kansen die zij krijgt als onderdeel van een stabiele en leidende Europese bankgroep.”

De Poolse zakenkrant Puls Biznesu schreef eerder vanochtend nog dat het hoogste bod op BGZ afkomstig was van de Spaanse bank Banco Santander, dat 1,1 miljard zou hebben geboden. Omdat Rabobank volgens RTL Z automatisch het hoogste en laagste bod afwees, kon BNP Paribas de Poolse dochter overnemen.

    • Nando Kasteleijn