Qantas Airways schrapt duizend banen en bevriest salarissen

Een superjumbo van Qantas op het vliegveld van Singapore. De luchtvaartmaatschappij moet duizend banen schrappen.
Een superjumbo van Qantas op het vliegveld van Singapore. De luchtvaartmaatschappij moet duizend banen schrappen. Foto EPA / Stephen Morrison

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas schrapt duizend banen, meldt persbureau AP. De luchtvaartmaatschappij verwacht over de tweede helft van dit jaar tot 200 miljoen euro verlies te lijden. Qantas heeft vooral last van hoge brandstofprijzen, een sterke Australische dollar en zware concurrentie.

De luchtvaartmaatschappij gaat naast het snijden in de werkgelegenheid ook de salarissen bevriezen van alle werknemers en korten op het loon van de ceo en andere bestuursleden. Van de zomer leek het nog beter te gaan met Qantas: het bedrijf maakte toen een nettowinst van vier miljoen euro over de twaalf maanden daarvoor. Ceo Alan Joyce zegt in een verklaring:

“De uitdagingen zijn enorm, maar we zullen dit te boven komen. De Australische internationale markt is de moeilijkste markt in de wereld.”

Het nieuws over de reorganisatie deed de koers van het aandeel van Qantas dalen met 17 procent.

    • Anouk Eigenraam