Portugal verlengt looptijd leningen

None

Portugal heeft haast. In juni is het zover: dan moet het in 2011 ‘geredde’ euroland in principe weer helemaal zelf op de financiële markten terecht kunnen. Een deel van de buitenwereld twijfelt of Lissabon dit gaat halen. Maar de Portugese regering liet deze week blijken dat ze vastbesloten is de buitenlandse curatele af te schudden.

Dinsdag wist Portugal de looptijd van 6,6 miljard euro aan staatsschuld te verlengen. Deze leningen zouden eigenlijk in 2014 en 2015 aflopen – en dan hergefinancierd moeten worden. In ruil voor een iets hogere rente wist de staat crediteuren te verleiden circa drie jaar uitstel te accepteren.

Het land bood deze deal aan aan houders van in totaal circa 27 miljard euro aan staatschuld. Analisten stelden voorafgaand dat van een succes kon worden gesproken wanneer 3 miljard euro zou worden ingeruild. Dat ruim het dubbele werd gehaald, wordt daarom als bemoedigend gezien.

De geslaagde wisseloperatie is een opsteker voor Portugal, dat als een van de drie eurolanden – na Griekenland en Ierland – in 2011 een pakket aan noodleningen van 78 miljard euro ontving, in ruil voor bezuinigingen en hervormingen.

In juni 2014 zou de Portugese economie weer gezond genoeg moeten zijn om op de markten te kunnen lenen.

Maar Portugal is er nog niet. De staatsschuld piekt volgend jaar op 125 procent van het bbp. Kredietagentschappen geven het land een lage rating, net boven junkniveau.

Portugal zal de komende maanden de markten verder moeten testen. Dinsdag dook de rente over tienjarige staatsobligaties v onder de 6 procent. Maar het is hiermee nog steeds fors duurder uit dan bijvoorbeeld Ierland. Dat mag eind dit jaar van het infuus en betaalt ‘slechts’ 3,5 procent.

Over nieuwe noodleningen zou Portugal fors minder betalen dan de huidige 6 procent. Maar zulke hulp gaat gepaard met buitenlandse bemoeienis. Vanuit binnenlands politiek opzicht is de haast van de regering daarom begrijpelijk. De bevolking mort steeds harder over het trojka-recept.

In juli belandde de centrumrechtse coalitieregering hierover in een crisis. En eind vorige maand loodste het kabinet de begroting voor 2014 door het kabinet. Maar er is een gerede kans dat het Constitutionele Hof een deel van de maatregelen ongrondwettelijk verklaart. Politiek instabiliteit blijft hierdoor dreigen. De buitenwereld betwijfelt daarom of het land volgende zomer al zelfstandig verder kan.

Dit voorjaar neemt Europa een besluit. De regering probeert tot die tijd verder vertrouwen te herwinnen. Toen de Financial Times vorige maand schreef over hulpscenario’s na juni, stuurde staatssecretaris Carlos Moedas een ingezonden brief naar de Britse krant waarin hij de lichtpuntjes opsomde: „Portugal zal zijn programma geslaagd afronden zonder noodzaak voor een nieuwe bail-out”.

    • Merijn de Waal