‘Nationale Hypotheekinstelling slecht voor concurrentie’

ANP / Lex van Lieshout

Het oprichten van een Nationale Hypotheekinstelling (NHI) kan het voor nieuwe of buitenlandse banken moeilijker maken om toe te treden tot het Nederlandse bankenlandschap. Daardoor neemt het gebrek aan concurrentie onder banken in de toekomst alleen maar toe. Dat schrijft toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) vandaag.

Met de NHI probeert de overheid institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars ertoe te verleiden in Nederlandse hypotheken te investeren. De instelling is een soort pot waar banken een deel van hun hypotheken kwijt kunnen. Het gaat daarbij alleen om hypotheken waar de staat garant voor staat, door middel van de Nationale Hypotheek Garantie.

Omdat de grote banken de meeste hypotheken op de balans hebben, bestaat de kans dat zij het meest profiteren van de garanties van de NHI. Dat voordeel levert de banken mogelijk een hogere rating van kredietbeoordelaars op, waardoor zij goedkoper geld kunnen lenen. Banken die willen toetreden tot de Nederlandse markt hebben dat voordeel niet.

Door die ongelijkheid bestaat het gevaar dat mogelijke toetreders terugdeinzen, waardoor de concurrentie beperkt blijft tot enkele grote spelers. Op termijn kan dat leiden tot hogere rentes op hypotheken en leningen en lagere rentes op spaarrekeningen.

De ACM adviseert het kabinet daarom bij de besluitvorming dan ook beter letten op mogelijke negatieve gevolgen voor toetreding en concurrentie. Het kabinet is niet verplicht dit advies op te volgen. (Novum Nieuws)