Niet kapot te krijgen, de 504

Foto Joe Penney / REUTERS

Hij is onverwoestbaar, de Peugeot 504 Estate, zelfs op de verraderlijke wegen van de voormalige Franse koloniën in Afrika. Miljoenen Afrikanen zijn afhankelijk van de kleine Franse auto (waarvan het eerste model al in 1968 van de band rolde), voor familiebezoek of het vervoeren van goederen over de grenzen met Mauritanië, Senegal, Mali, Burkina Faso en Guinee. Een beetje crossborder-bush-taxichauffeur heeft een 504.

De meeste chauffeurs krikken de achterkant omhoog om beter over onherbergzaam terrein te kunnen rijden. En ze gooien er een tweede achterbank in, zodat ze meer passagiers mee kunnen nemen, soms wel acht. Een ritje van 800 kilometer kost gemiddeld 20 euro per persoon, soms iets meer als je bij het raam of voorin wil zitten.

Er is een levendige handel in tweedehands onderdelen uit Frankrijk en monteurs zijn alomtegenwoordig. Zelfs in het kleinste dorp is je Peugeot 504 binnen een uurtje weer rijklaar, in het zeldzame geval dat er toch een keer iets mis gaat.