Dieven vrachtauto ziek door radioactieve buit

Ziekenhuizen in Mexico staan op de uitkijk voor twee mannen met stralingsziekte. Zij zijn verdachten van de diefstal gisteren van een witte vrachtwagen. In het laadruim van de Volvo bevond zich – waarschijnlijk zonder dat de dieven dat wisten – radioactief materiaal.

Na grootscheeps alarm werd de levensgevaarlijke lading gevonden in een akker nabij Hueypoxtla, een dorp ten noorden van Mexico-Stad. De dieven hadden het radioactieve kobalt-60 uit de beschermende verpakking gehaald.

„De persoon of personen die dit hebben gedaan lopen zeer grote kans om te sterven”, zei de Mexicaanse nucleair expert Mardonio Jimenez. Hij voorspelde dat de dieven binnen één tot drie dagen ernstig ziek worden.

Het radioactieve materiaal was afkomstig uit een ziekenhuis in de noordelijke stad Tijuana. Kobalt-60 wordt gebruikt bij röntgenapparatuur. Ook nadat het te zwak is geworden om foto’s mee te maken, is het nog altijd zeer radioactief.

Volgens de Mexicaanse autoriteiten duurt het zeker twee dagen om het nucleaire afval op te ruimen en af te voeren. Omwonenden of mensen die in contact komen met de dieven zouden geen gevaar lopen.

Het incident is geen uitzondering. In Mexico worden jaarlijks zo’n tien vrachtwagens met radioactief materiaal gestolen. In dit geval lag de chauffeur in de cabine te slapen bij een benzinestation. (AP)