Mandela herdacht in stadion, daarna staatsbegrafenis in geboortedorp

Nelson Mandela bij een ANC-congres in Johannesburg, januari 1994.
Nelson Mandela bij een ANC-congres in Johannesburg, januari 1994. Foto Jaco Klamer / Hollandse Hoogte

Voor Nelson Mandela zal zowel een publieke ceremonie als een persoonlijk afscheid worden gehouden. Naar verwachting wordt hij volgend weekend naar zijn definitieve rustplaats in geboortedorp Qunu gebracht.

CNN meldt dat het lichaam van Mandela binnen drie of vier agen zal worden gebalsemd. Bronnen binnen de regering maken melding van een herdenkingsdienst die zal plaatsvinden in het Soccer City stadion waar in 2010 de finale van het wereldkampioenschap voetbal plaatsvond tussen Nederland en Spanje. Het stadion in Johannesburg biedt normaal gesproken zitplaats aan zo’n 95.000 mensen.

Laatste rustplaats in geboortedorp Qunu

Na de dienst zal Nelson Mandela waarschijnlijk enkele dagen opgebaard liggen nabij de plek waar hij in Pretoria in 1994 zijn eed aflegde toen hij de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika werd. Daarna zal hij naar Qunu worden gebracht. Het was Mandela’s wens om zijn geboortedorp als uiteindelijke rustplaats te hebben.

In Qunu wordt een staatsbegrafenis gehouden waarbij naar verwachting veel prominente politici en leden van koningshuizen zullen zijn. Er zal zowel plaats zijn voor Westerse als Afrikaanse tradities.

‘Zuid-Afrika ligt twee weken stil’

Tot aan de staatsbegrafenis zullen de vlaggen in Zuid-Afrika halfstok hangen, liet president Jacob Zuma eerder vanavond weten. The Guardian voorspelt dat het land twee weken lang zal stilliggen om de enorme organisatie en logistieke operatie van Mandela’s herdenking en begrafenis te verwerken.

    • Jules Seegers