Macau

In de hoop mijn reiskapitaal terug te verdienen leek het me een aardig idee om het Chinese vasteland te verlaten voor een weekendje gokken in Macau. Het Sin City van Azië bleek helaas een stuk braver dan zijn tegenhanger in de Amerikaanse woestijn. Geen gratis bier en ook het snackbuffet was enigszins teleurstellend. Wel gaat

In de hoop mijn reiskapitaal terug te verdienen leek het me een aardig idee om het Chinese vasteland te verlaten voor een weekendje gokken in Macau. Het Sin City van Azië bleek helaas een stuk braver dan zijn tegenhanger in de Amerikaanse woestijn. Geen gratis bier en ook het snackbuffet was enigszins teleurstellend. Wel gaat in Macau meer poen rond dan in Las Vegas en de gedachte aan een zak met geld maakte een hoop goed.

Blackjack bleek met een Chinees sprekende tafelheer te ingewikkeld, dus zat ik het hele weekend aan de hendel van een fruitautomaat te trekken. Gehypnotiseerd door de draaiende plaatjes en dronken van alle kopjes kruidenthee zat ik uren te wachten tot de jackpot zou vallen.

Op dag twee was het raak. Bij een spelletje met wuivende Chinese gelukskatten verschenen drie kattenpootjes in het middelste rijtje en won ik 200 dollar. Omdat je in het casino niet te gretig moet zijn, liet ik het geld uitkeren en ging ik me bezighouden met andere belangrijke zaken: er moest fatsoenlijk gegeten worden. In een klein restaurantje aan de waterkant at ik de fameuze Macanese Afrikakip. Dit gerecht met kokos, pinda’s en heel veel knoflook werd ooit door de Portugezen via Mozambique naar Azië gebracht en mijn chef van die avond wilde de receptuur graag delen.

Rentenieren zit er nog niet in, maar met 200 dollar van het casino en een mooi recept op zak had ik die avond genoeg redenen om dolgelukkig in bed te duiken. Hak de knoflook en de sjalot voor de kip fijn, meng met de kruiden en wrijf de kipfilet in met dit mengsel. Laat minimaal zes uur marineren. Snijd de rest van de sjalot, knoflook en de paprika fijn. Verhit een diepe sauspan op middelhoog vuur en bak tot de groenten zacht zijn geworden. Voeg kokosrasp, pindakaas, laurier en kippenbouillon toe. Roer goed door elkaar en breng het mengsel aan de kook. Laat tien minuten op een zacht vuur sudderen en verwijder de laurier. Neem een diepe braadpan en verhit een flinke laag maïsolie. Frituur de kip en de aardappel (in blokjes) tot ze een goudbruin kleurtje hebben gekregen. Leg in een ovenschaal, voeg de helft van de saus toe en bak in een voorverwarmde oven op 200 graden. Haal de kip na 30 minuten tevoorschijn en schenk er de rest van de saus bij. Serveer met rijst of brood.

Afrikakip uit Macau (voor 2): Voor de kip: 500 g kipfilet 1 tl gemalen chilipeper 1 teen knoflook 1 sjalot 1 tl paprikapoeder 2 tl Chinees vijfkruidenpoeder 2 tl gedroogde rozemarijn

Voor de saus: 100 g sjalot 10 tenen knoflook 250 g rode paprika 100 g zoete paprika 85 g geraspte kokos 70 g pindakaas 300 ml kippenbouillon 2 laurierblaadjes maïsolie 1 gekookte aardappel

    • Stéphanie Versteeg