Lees hier afscheidsbrief Russische diplomaat waarin hij Rutte hekelt

De Russische ambassade in Den Haag.
De Russische ambassade in Den Haag. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Russische diplomaat Dmitri Borodin, wiens arrestatie door de Nederlandse politie een diplomatieke rel tussen Rusland en Nederland ontketende, heeft na zijn vertrek uit Nederland een afscheidsbrief achtergelaten voor de bewoners in zijn Haagse flat. Lees hier de brief, waarin premier Rutte impliciet wordt gehekeld.

Borodin werd in de nacht van 5 op 6 oktober opgepakt in een flat aan het Haagse Seinpostduin op verdenking van dronkenschap en mishandeling van zijn kinderen. De arrestatie wekte de woede van Rusland omdat diplomaten onschendbaar zijn. Nederland maakte excuses en premier Rutte had contact met president Poetin over de kwestie.

Hoewel het relletje werd gesust, vertrok Borodin uiteindelijk toch uit Nederland, zo liet zondag hij op zijn Twitteraccount weten. In een in het Engels geschreven brief die op een bord in de hal van zijn flat hing schrijft Borodin dat zijn vertrek niet vrijwillig is:

Het is niet mijn keuze. Ik was graag doorgegaan met mijn werk als diplomaat in Den Haag. Maar de hogere belangen van de bilaterale relaties vereisen dat we terugkeren naar Moskou.

‘Ik houd van dit land en zijn inwoners’

Borodin schrijft verder in de brief dat hij van Nederland en de Nederlandse bevolking houdt, maar is minder vriendelijk voor het kabinet en verwijst impliciet naar premier Rutte als hij uithaalt naar “iemand van mijn leeftijd zonder kinderen”:

Ik houd van dit land en zijn inwoners, maar ik ben bang dat dit niet geldt voor de leden van het kabinet. Ik ben 46 jaar en een trotse vader van twee kinderen en erken de morele superioriteit van iemand van mijn leeftijd zonder kinderen niet.

Bordon twitterde zondag al over de redenen van zijn vertrek:

Twitter avatar imperets_67 Дмитрий Бородин 46+ I left the Netherlands yesterday.It was not entirely my choice I feel no hatred towards the Dutch people.I left there many friends
Twitter avatar imperets_67 Дмитрий Бородин 46+ But I have serious questions to those who pretend having moral superiotity and the right to preach without listening.
Twitter avatar imperets_67 Дмитрий Бородин 46+ Anyway no more comments on the relations between Russia and the Netherlands. And good luck to those who have good will!
    • Pim van den Dool