Koningin van het thuiskoken bekent cocaïnegebruik

Britse kranten staan vol van de ruzie in de rechtzaal tussen televisiekok Nigella Lawson en ex-man Charles Saatchi.

None

Nigella Lawson deed zich voor als de ideale huisvrouw. Verleidelijk in de camera kijkend en in haar gezellige keuken omringd door haar familie, leerde ze de Britten – en hun niet alleen – dat koken leuk is.

Ze is de koningin van het thuiskoken, hoort in het rijtje Jamie Oliver, Delia Smith, en sinds kort Yotam Ottolenghi. Kookboekenschrijvers die de Britten bij hun voornaam kennen, en die een product kunnen doen uitverkopen als zij het in een recept gebruiken.

Maar achter de schermen is het leven van de 53-jarige Lawson aanzienlijk minder rooskleurig, zo bleek in de afgelopen dagen. Gisteren bekende ze cocaïne te hebben gesnoven en wiet te hebben gerookt. Omdat, zo zei ze tegen een Londense rechtbank, haar huwelijk met de kunstverzamelaar Charles Saatchi (70) „ondraaglijk” was geworden. De twee scheidden in juli.

De bekentenis kwam op de vierde dag van een proces tegen haar twee voormalig assistenten, twee zussen die worden verdacht van het verduisteren van 685.000 pond (808.000 euro). Volgens hun advocaten mochten de zussen echter vrijelijk geld uitgeven, zolang ze Lawons drugsgebruik stilhielden.

Wat een eenvoudige fraudezaak had kunnen zijn, is daardoor een proces geworden met een belangrijk tabloid-element: de privémoraal van een Bekende Brit strookt niet met het algemeen geaccepteerde. Saatchi, oprichter van het gelijknamige reclamebureau, lijkt bovendien via dit proces zijn gram te willen halen over de scheiding, die het gevolg was van een openbaar geworden ruzie waarbij hij haar leek te wurgen. Lawson kwam in de publieke opinie als overwinnaar uit die strijd. In een e-mail, die vorige week in de rechtbank werd voorgelezen, noemt Saatchi zijn ex-vrouw ‘Higella’. Lawson sloeg gisteren terug en ontkende voortdurend high te zijn. Twee keer gebruikte ze cocaïne, toen haar eerste man op sterven lag en toen haar tweede huwelijk strandde. Af en toe een joint „maakte een onverdraaglijke situatie draaglijk”. Maar: „Sinds ik mijzelf heb bevrijd van een briljante maar gewelddadige man, ben ik drugsvrij.” En: „Ik heb geen drugsprobleem, maar een probleem met mijn leven.”

Haar bekentenis kan gevolgen hebben voor haar Amerikaanse carrière. Lawson is jurylid in het realityprogramma The Taste, dat in januari wordt uitgezonden. Ze probeert daarmee verder door te breken in de VS, waar haar programma’s tot nu toe alleen op kookzenders te zien waren en waar ze lang niet zo bekend is als bijvoorbeeld Jamie Oliver. Lawson is nog te onbekend om op sympathie te kunnen rekenen. Maar Amerikanen hebben over het algemeen een conservatiever idee over incidenteel drugsgebruik dan Europeanen.

De Britten lijken Lawson vooralsnog niet af te vallen. Commentatoren prijzen haar houding, waardigheid en kalmte, en hekelen de kwaadsprekerij van haar assistenten en ex-echtgenoot. Gisteren verschenen er op internet steunbetuigingen aan #Teamnigella – onder anderen van Yotam Ottolenghi.

    • Titia Ketelaar