Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Justitie eist werkstraf tegen oud-burgemeester Offermans

VVD'er Ricardo Offermanns (links voor) en daarnaast zijn advocaat Marijn Zuketto.
VVD'er Ricardo Offermanns (links voor) en daarnaast zijn advocaat Marijn Zuketto. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

De officier van justitie heeft tegen de oud-burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermans, een werkstraf van 120 uur geëist. Dat meldt een verslaggever van De Telegraaf op Twitter. De begin dit jaar als burgemeester vertrokken Offermans staat terecht wegens corruptie.

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman OvJ eist werkstraf 120 uur tegen Ricardo #Offermans.

Justitie houdt rekening met het feit dat hij zijn baan kwijt is. Daar staat tegenover dat hij weinig inzicht heeft in zijn eigen handelen, aldus de officier van justitie. Offermans vond het een stevige eis:

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Eis hakt er wel in bij #Offermans. Gaat weliswaar niet om hoge strafeis, “maar het gaat mij om de eer”, zegt hij.

Offermans kreeg voorinformatie over kandidatuur

Offermans was kandidaat voor het burgemeesterschap van Roermond en zou informatie hebben gekregen van toenmalig wethouder Jos van Rey, die adviseur was van de vertrouwenscommissie die de procedure uitvoerde. Van Rey zou hem twee vragen hebben doorgespeeld die tijdens het sollicitatiegesprek aan de orde zouden komen.

VVD-voorzitter in Limburg Offermans werd uiteindelijk ook voorgedragen als nieuwe burgemeester, maar toen de affaire naar buiten kwam ging zijn benoeming niet door. Offermanns trok zijn kandidatuur in en vertrok als burgemeester van Meerssen. Van Rey trok zich terug als wethouder en Senaatslid.

Invallen bij Offermans en Van Rey

Het OM ontdekte de zaak omdat Van Rey al werd afgeluisterd in een andere zaak: hij zou zich als wethouder hebben laten omkopen door een bevriende projectontwikkelaar. Op een van de taps was te horen dat hij de informatie naar Offermanns doorspeelde. De zaak leidde vorig jaar oktober tot invallen in het stadhuis en bij Van Rey, die onlangs een nieuw partij mede heeft opgericht, de Liberale Volkspartij Roermond.

Van Rey zou behalve met Offermanns ook met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven over de burgemeestersbenoeming hebben gesproken. De tap van dat telefoongesprek is door een stroomstoring mislukt, zo bleek vorige week. Staatssecretaris Teeven wordt op verzoek van het OM nu als getuige gehoord in de zaak tegen Van Rey.