Na dagenlang protest roept Thaise koning bevolking op tot goed gedrag

Thai luisteren naar een toespraak van de jarige Thaise koning waarin hij de bevolking opriep haar plicht te doen. Foto AP / Manish Swarup

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej heeft in zijn verjaardagstoespraak vandaag de bevolking van het land opgeroepen haar plicht te doen. Daarbij vermeed de koning het om openlijk te verwijzen naar de onstabiele politieke situatie in het land. Er zijn al dagen protesten aan de gang tegen de regering Shinawatra.

Bij confrontaties kwamen de afgelopen dagen vier mensen om het leven, 230 anderen raakten gewond. Demonstranten omsingelden verschillende ministeries. Hoewel de koning niet rechtstreeks iets daarover zei, zat er impliciet in zijn toespraak wel degelijk een verwijzing naar die onrust:

“Alle Thai moeten zich realiseren dat we ons moeten gedragen zoals het betaamt, in het belang van de stabiliteit en de veiligheid van ons land.”

De 86-jarige koning is voor de Thai een belangrijke figuur, naar zijn jaarlijkse speech wordt steevast uitgekeken. Zijn gezondheid is de laatste jaren achteruitgegaan. Afgelopen zomer verliet hij het ziekenhuis, waar hij maar liefst vier jaar heeft verbleven.

Thai vieren de verjaardag van hun koning Bhumibol, het is een heel ander straatbeeld dan de afgelopen dagen toen boze demonstranten ministeries bestormden. Foto AP / Manish Swarup

Shinawatra peinst niet over een vertrek

Demonstranten eisen het vertrek van premier Yingluck Shinawatra, omdat ze vermoeden dat haar broer, de afgezette oud-premier Thaksin Shinawatra, via haar probeert invloed uit te oefenen. Thaksin zit momenteel in ballingschap. De afgelopen jaren was het relatief rustig, maar het geweld laaide op vanwege een door Yinglucks partij aangenomen wet, waarmee veroordeelden als haar broer amnestie zou kunnen worden verleend.

Shinawatra denkt echter niet aan een vertrek. De eisen van de betogers vindt ze onaanvaardbaar en in strijd met de grondwet. Wel staat ze open voor elke optie om de rust te laten terugkeren.

    • Anouk Eigenraam