Wellink: ‘Bitcoin is hype’

Het verwachtingspatroon dat de samenleving van toezichthouders heeft „begint irrealistische trekken te krijgen”. Dat vindt Nout Wellink, tot half 2011 president van De Nederlandsche Bank (DNB). Misstanden zoals de Libor-affaire zijn niet altijd te voorkomen, zei Wellink gisteren op een bijeenkomst van studenten aan de Universiteit van Amsterdam. Wellink erkende gisteren dat er wat betreft de Libor-affaire, die grotendeels plaatshad terwijl hij president was, ook bij DNB iets niet goed is gegaan. „Als Rabobank al jaren het interne toezicht niet op orde had, is dat de verantwoordelijkheid van DNB”, zei hij. „Toezichthouders kunnen niet alles zien, maar moeten naar het functioneren van systemen kijken.”

Maar het is ook een capaciteitsprobleem, gaf hij aan: „Je kunt niet aan elke inbreker een agent plakken. De discussie vandaag gaat meer over de agenten dan over de inbrekers.”

Wellinkgaf desgevraagd ook zijn mening over de de bitcoin: „Bitcoin is een volstrekte hype. Vroeger of later loopt dit mis. Sommige Amerikaanse autoriteiten denken dat het een goed financieel instrument kan zijn. Ik denk dan: een financieel instrument is nog geen geld.”