NS staakt treinverkeer Noord-Nederland

Op het Noord-Friese schiereiland Sylt probeert een vrouw zich te wapenen tegen regen en wind.
Op het Noord-Friese schiereiland Sylt probeert een vrouw zich te wapenen tegen regen en wind. ANP-EPA / Axel Heimken

De storm begint vat te krijgen op Nederland. Een code rood voor de noordelijke provincies heerst al sinds vanochtend en op Vlieland werd windkracht 9 gemeten. Het toppunt van de storm wordt pas tussen drie en vier uur vanmiddag verwacht. Arriva schrapt alle treinen in het noorden.

De spoorwegen roepen reizigers op zoveel mogelijk eerder van huis te gaan indien ze een een treinreis hebben gepland. De NS spreekt van “hinder” op het spoor in het noorden van het land en verwacht daar later vanmiddag “ernstige hinder”.

De NS laat via Twitter weten dat het treinverkeer in Noord-Nederland preventief wordt stilgelegd:

Twitter avatar NS_online NS online Door zware wind wordt in Noord-Nederland het treinverkeer preventief gestaakt. http://t.co/axyyfHaEPO

De trajecten waarop geen treinen rijden:

  • Amsterdam – Haarlem
  • Amsterdam – Zaandam – Alkmaar – Den Helder/Hoorn - Enkhuizen
  • Zandvoort aan Zee/Haarlem – Alkmaar – Den Helder
  • Zwolle – Leeuwarden/Groningen
  • Leeuwarden – Stavoren/Harlingen
  • Leeuwarden – Groningen
  • Groningen – Roodeschool/Delfzijl/Veendam/Nieuweschans/Leer
  • Zwolle – Mariënberg – Emmen

Busbedrijven Connexxion en Arriva rijden vooralsnog ook nog een normale dienstregeling in het noorden. Arriva schrapt vanaf 14.00 uur wel alle treinen in het noorden en adviseert mensen alleen op pad te gaan als dit noodzakelijk is. Connexxion waarschuwt voor extra reistijd.

Twitter avatar Arriva_NL Arriva Nederland Vanwege de weersomstandigheden vertrekken er vanaf 14.00 uur geen Arriva-treinen meer in Noord-Nederland. http://t.co/rwypEzpjAr

Weerman Peter Kuipers Munneke twittert het koufront dat de komende uren over Nederland trekt:

Twitter avatar PKuipersMunneke PeterKuipersMunneke Rode lijn is het koufront van de #sinterklaasstorm. Met onweer, windstoten en slagregens. Trekt komende uren over NL http://t.co/0iL82h9s6e

Rijkswaterstaat: gevaarlijke rijomstandigheden

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat aan nrc.nl weten dat het op dit moment nog rustig is op de weg. Er zijn de ‘gebruikelijke meldingen’, maar daarbuiten valt het mee. Wel is de verwachting dat de drukte de komende uren gaat toenemen.

Rijkswaterstaat waarschuwt voor gevaarlijke tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden als gevolg van de windstoten. Weggebruikers moeten rekening houden met onverwachte obstakels op de weg zoals omgewaaide verkeersborden of afgebroken takken. Bovendien wordt flinke vertraging verwacht door een vroege spits vanwege sinterklaasavond.

Vooral vrachtwagenchauffeurs moeten extra oplettend zijn. Lege opleggers en aanhangers kunnen bijvoorbeeld op de Afsluitdijk en Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad makkelijk kantelen. Rijkswaterstaat zet waar nodig extra weginspecteurs in om ongevallen snel af te handelen en objecten van de weg te halen.

De ANWB raadt automobilisten af om nu de weg op te gaan met een aanhanger. De storm is nog niet zo ernstig dat mensen beter thuis kunnen blijven, laat een woordvoerder desgevraagd weten.

In loop van pakjesavond minder wind

In de loop van de middag wordt de piek van de storm eerst aan de kust verwacht. Daarna trekt deze landinwaarts en mogelijk houdt dat weerbeeld aan tot ver in de avond.

Op de Wadden en de kop van Noord-Holland trekt de wind aan tot windkracht 10. In de loop van pakjesavond zwakt de wind wat af tot windkracht 8. De rest van de Noordzeekust moet rekenen op windkracht 9. Ook in het binnenland waait het flink met windkracht 7 en in de kustprovincies stormachtig, kracht 8.