Hollande: mogelijk vanavond nog troepen naar CAR

De Franse president Francois Hollande wil “onmiddellijke” militaire actie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat zei hij tijdens een korte toespraak op televisie, schrijft persbureau AFP. De VN-Veiligheidsraad besloot vanmiddag militaire interventie door buitenlandse troepen te steunen.

Hollande gaf eerder vandaag een toespraak tijdens een ontmoeting met Afrikaanse leiders.
Hollande gaf eerder vandaag een toespraak tijdens een ontmoeting met Afrikaanse leiders. Foto Reuters - Charles Platiau

De Franse president Francois Hollande wil “onmiddellijke” militaire actie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat zei hij tijdens een korte toespraak op televisie, schrijft persbureau AFP. De VN-Veiligheidsraad besloot vanmiddag militaire interventie door buitenlandse troepen te steunen.

“Gezien de dringende noodzaak, heb ik besloten onmiddellijk te handelen. Dat wil zeggen vanavond.”

Het aantal van 650 Franse militairen dat nu al in CAR is, zal worden verdubbeld, “de komende dagen, zo niet de komende uren”. Hollande zei zijn beslissing te hebben genomen in samenwerking met de Afrikaanse troepen die al in het land aanwezig zijn, en met steun van Europese partners. Frankrijk heeft volgens de president “geen ander doel dan levens redden”. De Franse interventie zal niet lang duren, zegt Hollande.

De VN-Veiligheidsraad stemde vanmiddag unaniem in met een resolutie waarin militair handelen door buitenlandse troepen wordt goedgekeurd, om burgers te beschermen. De resolutie was ingediend door Frankrijk om de veiligheid in de voormalige kolonie te kunnen herstellen. Het land is verstrikt geraakt in chaos en sektarisch geweld sinds Seleka-rebellen in maart de president verdreven. Bij geweld kwamen alleen vandaag al meer dan honderd mensen om het leven.

Mogelijk Britse hulp, maar geen mankracht

De Britse regering overweegt de Franse militairen in de Centraal-Afrikaanse Republiek van logistieke steun te voorzien. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie bekendgemaakt. Londen sluit de inzet van Britse troepen echter bij voorbaat uit.

    • Mirjam Remie