Hoe de befaamde ‘Snowden-files’ tot stand kwamen

Het logo van de National Security Agency.
Het logo van de National Security Agency. Foto AFP / Paul J. Richards

Het kostte klokkenluider Edward Snowden bijna een half jaar om contact te krijgen journalist Glenn Greenwald. Bij de eerste ontmoeting kon Greenwald zijn ogen niet geloven. Snowden was geen zestig jaar oude NSA-veteraan, maar een man van nog geen dertig. Lees hoe de inmiddels befaamde Snowden-files tot stand kwamen.

Magazine Rolling Stone publiceert in zijn decembereditie een uitgebreid artikel over hoe de bijzondere samenwerking tussen Snowden en Greenwald ontstond en waarom Snowden besloot de vele duizenden NSA-documenten via Greenwald in de openbaarheid te brengen. Het verhaal maakt ook duidelijk dat Snowden dit tot in de puntjes had voorbereid en absoluut precies wist wat hij deed. Volgens Greenwald heeft Snowden elk document minutieus uitgekozen.

“How long had the source been planning this?” Greenwald thought. Just the organization of the material alone would have taken months, if not longer. Each memory stick had an elaborate filing system. “On the front page were, let’s say, 12 files. You click on one of the files and there are 30 more files. You click on one of those files and there are six more, and finally you got the documents. And every last motherfucking document that he gave us was incredibly elegant and beautifully organized.

Greenwald had no doubt that the leaker had read every page; not a single one was misfiled. “It’s 1,000 percent clear that he read and very carefully processed every document that he gave us by virtue of his incredibly anal, ridiculously elaborate electronic filing system that these USB sticks contained.”

De NSA-dossiers

In de afgelopen maanden publiceerde Glenn Greenwald in onder meer de The Washington Post en The Guardian veel verhalen over de NSA. Sinds november werkt Greenwald ook met NRC Handelsblad samen om verhalen over de NSA te publiceren. Deze verhalen zijn terug te vinden via De NSA-dossiers.

Lees ‘Snowden and Greenwald: The Men Who Leaked the Secrets’ door Janet Reitman bij The Rolling Stone. Leestijd ongeveer 50 minuten.

    • Nando Kasteleijn