Gestolen truck met radioactief materiaal gevonden in Mexico

Agenten stellen bij het dorpje Hueypoxtla het teruggevonden radioactieve materiaal veilig.
Agenten stellen bij het dorpje Hueypoxtla het teruggevonden radioactieve materiaal veilig. Foto Reuters / Henry Romero

De vrachtwagen met zwaar radioactief materiaal die in Mexico werd gestolen, is gisteravond teruggevonden. Dat meldt persbureau AP. Ook het materiaal, kobalt-60, dat wordt gebruikt bij de behandeling van kanker, is terecht. Het werd opgespoord in de buurt van de door de dieven achtergelaten truck. De dieven hebben de container evenwel opengebroken en lopen volgens de autoriteiten nu het risico binnen enkele dagen aan de gevolgen daarvan te overlijden.

De vrachtwagen werd maandag gestolen en was vanuit Tijuana onderweg naar een opslagplaats voor kernafval. De diefstal had plaats bij Tepojaco, een dorp in de buurt van Mexico-Stad. Het IAEA meldde dinsdag dat verwijdering of zelfs maar beschadiging van het beschermende omhulsel levensgevaarlijk is.

Paar dagen nodig om materiaal veilig te stellen

De Mexicaanse autoriteiten breken zich nu het hoofd over de vraag hoe het radioactieve materiaal veilig te stellen. Eenheden van het leger en de politie hielden vannacht de wacht om te voorkomen dat onbevoegden zich in de buurt van het materiaal begeven. De kobalt-60 ligt in de buurt van Hueypoxtla, een dorpje met ongeveer vierduizend inwoners. Die hoeven echter niet te worden geëvacueerd omdat er voor hen op dit moment geen gevaar dreigt.

De directeur-generaal van de Nationale Commissie voor Nucleaire Veiligheid en Waarborgen, Juan Eibenschutz, zei gisteravond volgens AP dat het zeker twee dagen zal duren voordat het materiaal is veiliggesteld en kan worden vervoerd naar een plek waar het afval kan worden opgeslagen. “Het is een hele delicate operatie”, aldus Eibenschutz.

Kaartje van Mexio met daarop aangegeven het dorpje Hueypoxtla:


View Larger Map

    • Pim van den Dool