Forens wil geen luxe

Je komt aangefietst op het station, geeft je fiets af aan een medewerker en haast je naar de trein. Valet parking voor je fiets; luxer gaat het niet worden voor de forens.

Toch heeft bijna niemand er behoefte aan. Althans in Arnhem, zo blijkt uit een evaluatie van de NS. De NS hield een proef met ‘Eersteklas stallen’ in de nieuwe fietsenstalling op Arnhem Centraal. De vervoerder introduceerde drie services: een privilegeplaats op de kortste afstand tot het perron (150 euro per jaar), een vaste privéplaats zodat je niet meer eindeloos hoeft te zoeken naar een plekje (150 euro per jaar) en valet parking waarbij je je fiets niet eens meer zelf hoeft te stallen (200 euro per jaar). Maar al het vooronderzoek ten spijt; de animo was laag: van de 38 privilegeplaatsen werden er in zes maanden tijd 8 verhuurd, voor de 60 vaste plaatsen waren 16 geïnteresseerden en voor valet parking (34 plekken) meldde niemand zich.

Reizigers hebben duidelijk geen zin om extra te betalen voor meer gemak en service. „Consumenten ervaren te weinig verschil tussen de aangeboden producten in één stallingsruimte en vinden de prijs van bewaakt stallen (103 euro per jaar) en eersteklas stallen te hoog in verhouding met gratis stallen met toezicht”, aldus de NS in een verklaring. Voorlopig daarom geen eersteklas stallen in andere fietsstallingen in het land.

In Utrecht start komend voorjaar wel een andere proef. Betaald stallen op een van de 5.000 plekken vlak naast het station of gratis je fiets stallen, maar dan wel iets verder lopen.

    • Marije Willems