Failliet Detroit taxeert museum

Als de kunstcollectie van het Detroit Institute of Arts moet worden verkocht, zou deze tussen de 452 miljoen en 866 miljoen dollar (331-636 miljoen euro) opbrengen.

The New York Times meldt dat Christie’s de waarde van de kunstcollectie van het museum heeft getaxeerd. Het veilinghuis heeft dat gedaan op verzoek van de speciaal aangestelde bewindvoerder van de stad, de in faillissementen gespecialiseerde advocaat Kevyn D. Orr.

Het museum heeft een brede collectie, met onder meer werk van kunstenaars als Bruegel, Caravaggio, Rembrandt en Van Gogh. Dat de kunstcollectie verkocht wordt is niet helemaal denkbeeldig. Detroit, ooit een bloeiende industriestad, werd woensdag door de rechter officieel failliet verklaard. De gemeente heeft een schuld van 18 tot 20 miljard dollar. De schuldeisers van de stad eisten dat ook de waarde van het museum zou worden bepaald.

De taxatie van Christie’s lijkt aan de lage kant. Kunstkenners die eerder dit jaar door The Detroit Free Press werden gevraagd om een snelle inschatting te maken van de waarde van de collectie, zeiden dat die zeker 2,5 miljard dollar zou opbrengen.

Mogelijk is het verschil te verklaren doordat Christie’s uitsluitend heeft gekeken naar werken die het museum heeft verworven met gemeentelijk geld. Het museum bezit ook werken die zijn geschonken door particulieren en het is nog niet duidelijk of die mogen worden verkocht.

De taxatie omvat hierdoor slechts 5 procent van de 66.000 werken, maar daar zitten wel veel van de belangrijkste werken van het museum tussen, zoals schilderijen van Bruegel (De bruidsdans), Matisse (La Fenêtre) en Van Gogh (Postbode Roulin).