Dodental aanslag Jemen loopt op tot 52, ruim 150 gewonden

Smoke raises from the Defence Ministry's compound after an attack in Sanaa December 5, 2013. At least 20 people were killed and dozens wounded on Thursday in a bomb attack and gun battles at Yemen's Defence Ministry compound in Sanaa, a military source told Reuters. REUTERS/Mohamed al-Sayaghi (YEMEN - Tags: POLITICS MILITARY CIVIL UNREST)
Smoke raises from the Defence Ministry's compound after an attack in Sanaa December 5, 2013. At least 20 people were killed and dozens wounded on Thursday in a bomb attack and gun battles at Yemen's Defence Ministry compound in Sanaa, a military source told Reuters. REUTERS/Mohamed al-Sayaghi (YEMEN - Tags: POLITICS MILITARY CIVIL UNREST)

Bij de aanslag op het ministerie van Defensie vanochtend zijn niet 30, maar 52 mensen omgekomen. Onder hen zijn veel dokters, verpleegsters en patiënten. Er raakten 162 mensen gewond. Dat meldt het Jemenitische Hoge Veiligheidscomité vanavond.

Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op. Na de explosie kwam een vrachtwagen aangereden waaruit gewapende lieden sprongen die van plan zouden zijn het ministerieel complex in te nemen. Daarop brak een vuurgevecht uit. De aanvallers hadden legeruniformen aan, zeiden bronnen volgens persdienst Novum. Een bij het ministerieel complex behorend ziekenhuis raakte zwaar beschadigd.

Het is de dodelijkste aanval in Jemen in 18 maanden. In de verklaring staat dat er Duitsers onder de doden zijn, schrijft Reuters. Er wordt niet genoemd hoeveel van de aanvallers zijn omgekomen bij de aanslag. De verantwoordelijkheid is niet opgeëist. De verdenking gaat uit naar de plaatselijke tak van Al-Qeada, die bolwerken in het zuiden en oosten van Jemen hebben. Af en toe slaan ze toe in de hoofdstad.

    • Mirjam Remie