De werknemer We wisten dat het niet goed gaat

Gerard van Laarhoven, manager marketing Achmea

Hij is een van de brengers van slecht nieuws. Gerard van Laarhoven moest zijn afdeling gisteren vertellen dat er mensen zullen worden ontslagen bij Achmea. Niet leuk, zegt hij, maar de reacties waren rustig.

„De werknemers zagen dit aankomen. We weten allemaal al langer dat het niet goed gaat met het bedrijf en mensen beseffen dat dit daarom echt noodzakelijk is. Angst heb ik niet veel gezien. We zijn niet failliet bij Achmea; we zorgen dat mensen hier goed weg kunnen. De omvang is voor iedereen wel even schrikken, dat is echt meer dan verwacht.”

Dat Van Laarhoven een hoge functie heeft, wil niet zeggen dat zijn eigen toekomst zeker is. Absoluut niet, zegt hij daar zelf over, terwijl hij van het Achmea- congrescentrum naar de hoofdingang wandelt. Leidt dat tot grote zorgen? „Er zijn mensen voor wie het veel erger is. Ik ben in de buurt van mijn pensioen. In mijn functie en met mijn leeftijd hoef ik me geen zorgen te maken. Met pensioen gaan zou voor mij ook prima kunnen zijn. Deze situatie is pas echt lastig voor dertigers, of mensen van rond de vijftig. Die komen in deze tijd gewoon heel moeilijk aan een baan.”

Interviews Enzo van Steenbergen