Buitenlandse Zaken geeft Tropeninstituut 28 miljoen mee

Interieur van het Tropenmuseum in Amsterdam. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft het museum eenmalig elf miljoen euro als overgangsfinanciering voordat de automatische subsidie stop wordt gezet. Foto ANP / Koen van Weel

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt alsnog eenmalig 28 miljoen euro beschikbaar voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Het Tropenmuseum krijgt daarvan elf miljoen euro.

De overige zeventien miljoen euro krijgt het Tropeninstituut om de andere afdelingen om te vormen, zodat deze zelfstandig verder kunnen zonder structurele overheidssubsidie. Dat geld is deels bedoeld als een bijdrage aan een sociaal plan. Het KIT bevindt zich sinds eind 2011 in zwaar weer. Buitenlandse Zaken besloot toen de subsidie van 20 miljoen euro per jaar te schrappen per 2013.

Na het Tropenmuseum en de bibliotheek hebben nu ook de overige afdelingen van het KIT duidelijkheid over hun toekomst. Deze doen onderzoek en geven advies op het gebied van ontwikkelingssamenwerking (economische ontwikkeling, gezondheid, vrouwenparticipatie) en geven trainingen over werken in andere culturen.

KIT: dankbaar en blij over afspraken

Maandenlang is er onderhandeld over de overgangsfinanciering die het Tropeninstituut vroeg van Buitenlandse Zaken. De interim-directeur van het KIT, Derk Vermeer, is “blij en dankbaar” voor de afspraken:

“Hierdoor kunnen we ook in de toekomst onze onderzoeks- en adviesdiensten en internationale opleidingen blijven leveren. Daar ligt nu onze focus.”

Bibliotheekcollectie ook deels gered

In juni werd al bekend dat Buitenlandse Zaken het museum in 2014 en 2015 jaarlijks 5,5 miljoen euro geeft, om het museum de kans te geven te fuseren met Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden en het Afrikamuseum in Berg en Dal. In 2016 geeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) 5,5 miljoen euro. Daarna moet het fusiemuseum opnieuw subsidie aanvragen bij OCW, net als andere culturele instellingen. Ook de bibliotheekcollectie van het Tropeninstituut is grotendeels gered.

Bij het KIT is inmiddels een reorganisatie aan de gang. Van de 260 banen zijn er 90 geschrapt. Vermeer:

“De afgelopen twee jaar is voor het KIT en de medewerkers een uiterst lastige periode geweest met veel onzekerheid en een ingrijpende reorganisatie. Het verlies van het theater en de bibliotheek waren pijnlijk, en ook het afsplitsen van het Tropenmuseum gaat ons aan het hart, maar we vertrouwen erop dat het te vormen fusiemuseum een goede toekomst tegemoet gaat.”

    • Claudia Kammer