Diplomaat hekelt Rutte

„Ik houd van dit land en zijn inwoners, maar ik ben bang dat dit niet geldt voor de leden van het kabinet. Ik ben 46 jaar en een trotse vader van twee kinderen en erken de morele superioriteit van iemand van mijn leeftijd zonder kinderen niet.”

Met deze impliciete verwijzing naar de 46-jarige premier Rutte heeft de afgelopen weekeinde vertrokken Russische diplomaat Dmitri Borodin in een briefje afscheid genomen van zijn medebewoners in de flat aan het Haagse Seinpostduin. Zijn in het Engels gestelde schrijven hangt in de hal.

Borodin, tweede man op de Russische ambassade, was begin oktober hoofdpersoon in een diplomatieke rel tussen Nederland en Rusland nadat de Haagse politie hem op verdenking van dronkenschap en mishandeling van zijn kinderen had opgebracht.

Premier Rutte had telefonisch contact met president Poetin over de kwestie.

In diplomatieke kringen hield men direct na het incident al rekening met het vertrek van Borodin. „Het is niet mijn keuze”, schrijft hij. „Ik was graag doorgegaan met mijn werk als diplomaat in Den Haag. Maar de hogere belangen van de bilaterale relaties vereisen dat we terugkeren naar Moskou.”