‘Bonden dreigen met acties bij KLM’

SCHIPHOL - Luchtopname van de luchthaven Schiphol waar eerder op de dag twee vliegtuigen problemen hadden. Een toestel van Delta Air Lines had motorproblemen en een KLM-vliegtuig keerde terug na een melding over rook in de cockpit. Beide toestellen zijn veilig geland. ANP JERRY LAMPEN

De vakbonden bereiden acties voor bij KLM en dochtermaatschappijen Transavia en Martinair, dat schrijft De Telegraaf vandaag. Zaterdag houden de cabinebonden VNC en UNC stiptheidsacties bij Transavia. Dat houdt in dat strikt volgens de rusttijdregeling wordt gewerkt en kan betekenen dat vertraagde vliegtuigen aan de grond blijven.

De bonden sluiten niet uit dat het personeel uiteindelijk gaat staken. Een week geleden liep een overleg tussen KLM en de bonden voor cabinepersoneel vast. VNC en FNV Cabine liet toen al doorschijnen zeer ongelukkig te zijn met de plannen om alle vluchten binnen Europa binnen vijf jaar te laten uitvoeren door dochtermaatschappij KLM Cityhopper, waar het personeel een soberder werk- en rusttijdenregeling heeft. KLM wil zo twintig miljoen euro besparen.

De medewerkers voelen zich tekortgedaan door de besparingen, het gebrek aan waardering en de slechte communicatie, stelt onderhandelaar Sven Laarveld van De Unie in de krant. Ook bij Transavia zou het rommelen. De directie van Transavia is volgens Laarveld bij de cao-onderhandelen die sinds 18 september bezig zijn nog steeds niet met een ‘fatsoenlijk’ salarisbod gekomen.

KLM: moeilijk, maar we moeten doorgaan

Plaatsvervangend KLM-baas Pieter Elbers herkent zich niet in het geschetste beeld zegt hij in de krant:

“We maken een draai door de zware concurrentiestrijd. Voorop staat geen gedwongen ontslagen, maar de doelen van bezuinigingsprogramma Transform 2015 moeten wel gehaald worden. Dat is moeilijk, maar we moeten nu doorpakken”

Als de directie niet bijdraait, houdt het cabinepersoneel later deze maand collectes bij passagiers, wordt geen service meer verleend aan boord en volgen uiteindelijk werkonderbrekingen.

    • Anouk Eigenraam