Bij Go Ahead-fans is het of goed – of heel, heel slecht

Volksclub Go Ahead Eagles maakt zich op voor de derby van zondag tegen PEC Zwolle. De achterban van de ploeg uit Deventer is emotioneel en betrokken, soms tot over het randje. „Ik zal blij zijn als het zondagavond is.”

None

Sylvester Eisvelt kan het er maar moeilijk bij hebben, „dit gezeik”. Sinds een foto van hem met de ontvreemde kampioensschaal van PEC Zwolle opdook op Twitter, heeft de uitbater van café By Sylvester dagelijks te maken met dreigtelefoontjes. Op de vingers van zijn linkerhand staat ‘Kowet’ getatoeëerd, zoals ‘Go Ahead’ hier uitgesproken wordt. En op zijn borst, zegt hij, heeft hij de skyline van Deventer staan. Zelf is Eisvelt niet bang. Maar hij heeft ook personeel, en voor hen is het wel vervelend. Bovendien: „Ik heb er niets mee te maken.” De foto, zegt hij, is nep.

De diefstal van de schaal is the talk of the town langs de IJssel. Veertig kilometer stroomafwaarts, in het IJsseldeltastadion in Zwolle, biedt de vitrine bij de hoofdingang een droeve aanblik sinds twee weken geleden twee mannen – supporters van Go Ahead Eagles – op een onbewaakt ogenblik de kampioensschaal van de eerste divisie 2011-2012 meenamen. Ludiek? Het geeft de derby tussen Eagles en PEC van komende zondag precies die extra lading die Eagles-voorzitter Edwin Lugt kan missen als kiespijn. Deze week riep hij de daders op om de schaal terug te brengen. „Het risico op escalatie wordt met de dag groter”, zei hij maandag op de clubwebsite.

Engelse taferelen

Gisteravond speelde Go Ahead Eagles een inhaalwedstrijd tegen Heracles Almelo (uitslag: 1-1). Dat wil zeggen: de zeventig minuten die nog te spelen waren nadat het duel door hevige regenval begin november werd gestaakt. De gang naar het stadion door de Vetkampstraat is een ervaring die in Nederland geen gelijke kent. Stadion Adelaarshorst, midden in een woonwijk. Engelse taferelen, heet dat dan, helemaal omdat op de gietijzeren poort Home of Football staat.

En dan die sfeer. Spits Erik Falkenburg kopt in de slotfase de gelijkmaker binnen en dat heeft volgens Go Ahead-trainer Foeke Booy alles te maken met de steun van het publiek. „We komen met 1-0 achter en in plaats van te fluiten, gaan ze er vol achter staan. Dat geeft zo’n kick.”

Met vier clubs uit Overijssel in de eredivisie kan het gebeuren dat Go Ahead in tien dagen drie derby’s speelt. Na Heracles gisteravond volgt PEC Zwolle zondag, en volgende week de uitwedstrijd tegen FC Twente. Maar in rivaliteit verbleken de duels tegen de Twentse clubs met de Sallandse IJsselderby.

Na het eindsignaal gisteravond kan ook voor trainer Booy de focus naar de eerste IJsselderby in de eredivisie sinds 1987. Toen speelde hij zelf nog, voor PEC Zwolle. Hij scoorde zelfs in die 3-0 overwinning in Deventer – „voorzet, kopbal” – maar is nu, zo zegt hij voor wie daar nog aan twijfelt, „een Go Ahead-man”.

Gisteravond stond alles alvast in het teken van deëscalatie. Een medewerker zegt: „Ik zal blij zijn als het zondagavond is”, als de derby tegen PEC dus geweest is. Op een flyer staat aanvoerder Marnix Kolder afgebeeld terwijl hij zijn gelijkmaker van eerder dit seizoen maakt tegen Feyenoord, maar dan tegen een achtergrond van lege tribunes. Boodschap: hou het positief. „Wij appelleren voortdurend aan liefde van supporters voor hun club, met het idee dat je je geliefde geen schade aandoet”, zegt voorzitter Lugt.

Incidenten

Go Ahead Eagles heeft een emotionele achterban, het hoort bij een volksclub. „Het is hier of goed of heel, heel slecht”, zegt Richard Thannhauser, voormalig perschef en nu als supporter aanwezig. De roes na de onvermoede promotie vorig seizoen maakte al snel plaats voor verwachtingen die gewekt werden na goede resultaten in de eerste weken eredivisie. Thannhauser: „Ineens is het: handhaving is een must. Dan lees ik op een supportersforum: er móét vandaag gewonnen worden. Hoezo ‘moet’? Laten we blij zijn met waar we nu staan.” Dat is dertiende, drie punten boven de degradatiestreep.

De supportersraad bracht vorige maand op eigen initiatief vier incidenten met Go Ahead-supporters naar buiten die door de KNVB onderzocht zijn. Het moest een waarschuwing zijn aan het publiek. Lugt: „Het is ook een kwestie van opvoeden, dat je sommige liederen niet zingt en sommige dingen niet doet. We zijn hier niet eerder mee geconfronteerd. In de eredivisie staan de schijnwerpers er meteen op.”

Maar de eerstvolgende thuiswedstrijd, eind november tegen Vitesse, ging het weer mis. Scheidsrechter Danny Makkelie gaf kort achter elkaar twee penalty’s en een rode kaart in de verloren wedstrijd tegen Vitesse. Vuurwerk op het veld, een supporter op het veld, kwetsende spreekkoren. De wedstrijd werd tijdelijk gestaakt.

„Dat was een heel extreem geval”, zegt voorzitter Lugt. „Ik wil het niet goedpraten, maar ik heb diverse clubbestuurders gesproken die zeiden: dat was in mijn stadion ook uit de hand gelopen. Nogmaals: ik praat het niet goed, maar het was een soort Murphy’s Law. Dubieuze beslissingen van de scheidsrechter, zo kort achter elkaar. Ik ga ervan uit dat het nooit meer zal gebeuren.”

Over de gestolen schaal van PEC Zwolle wil de voorzitter niets meer kwijt. Hij houdt het bij zijn appèl aan de supporters om de trofee in te leveren. In een reportage van Hart van Nederland beloofden de daders – onherkenbaar in beeld – om de schaal op de dag van de IJsselderby „onbeschadigd” in te leveren. „Maar als er iets in Deventer gebeurt, vanuit Zwolle, dan komt de schaal niet terug”, klonk het omineus.

Maar wie heeft dat ding nu? Thannhauser zegt dat dat een publiek geheim is. Iemand roept: „Ga je dat ding nog inleveren. Richard?” Thannhauser lacht. „Ik heb hem niet hoor. Ik wil helemaal niets van ‘blauw-wit’ in huis hebben.”

    • Bart Hinke