Biden: Chinese luchtverdedigingszone zorgt voor ongemak in de regio

De luchtverdedigingszone die China heeft afgekondigd heeft voor “significant” ongemak in de regio gezorgd. Dat zei de Amerikaanse vicepresident Joe Biden vanochtend tijdens zijn bezoek aan Peking. China reageerde door te stellen dat de VS de luchtverdedigingszone moeten respecteren.

Biden vanochtend tijdens een onderhoud met de Chinese vicepremier Li Yuanchao.
Biden vanochtend tijdens een onderhoud met de Chinese vicepremier Li Yuanchao. Foto AP / Andy Wong

De luchtverdedigingszone die China heeft afgekondigd heeft voor “significant” ongemak in de regio gezorgd. Dat zei de Amerikaanse vicepresident Joe Biden vanochtend tijdens zijn bezoek aan Peking. China reageerde door te stellen dat de VS de luchtverdedigingszone moeten respecteren.

China zorgde vorige week voor ophef in Azië door een onverwachte claim te leggen op het luchtruim boven de Oost-Chinese Zee bij een omstreden groep eilanden. De claim zorgde voor verdere verslechtering van de toch al gespannen verhoudingen met Amerika’s bondgenoten Japan en Zuid-Korea. De Chinese regels houden in dat in het luchtruim vanaf Taiwan tot bij Japan en Zuid-Korea vliegtuigen zich moeten melden bij de Chinese luchtverkeersleiding.

Nadat de VS de Chinese luchtverdedigingszone eerder al hadden bekritiseerd als een “diep verontrustende escalatie”, herhaalde Biden vanochtend in een toespraak tegenover Amerikaanse diplomaten in China de bezwaren van Amerika tegen de zone. “Ik was zeer direct over ons stevige standpunt en over onze verwachtingen in mijn gesprek met president Xi”, aldus Biden.

China: VS moeten luchtverdedigingszone respecteren

In een reactie op de uitspraken van Biden liet het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend weten dat de Chinese luchtverdedigingszone in lijn is met het internationaal recht en dat de Verenigde Staten de zone moeten respecteren.

Om haar claim kracht bij te zetten, stuurde de Chinese luchtmacht eind vorige week gevechtsvliegtuigen de lucht in om de bewegingen van Amerikaanse en Japanse vliegtuigen boven de zone te monitoren. De VS, Japan en Zuid-Korea hadden eerder al vliegtuigen de zone binnen laten vliegen om duidelijk te maken dat ze de aanspraken van China op het luchtruim niet erkennen.

    • Pim van den Dool