Amerikaanse leraar doodgeschoten in Libische stad Benghazi

Inwoners van Benghazi afgelopen zondag tijdens een demonstratie tegen de islamitische groep Ansar al-Sharia. Foto Reuters

In de oost-Libische stad Benghazi is vanochtend een Amerikaanse leraar doodgeschoten. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van lokale bronnen. De leraar zou zijn doodgeschoten door een onbekende groep mannen toen hij vanochtend aan het hardlopen was.

Over de precieze toedracht van de moordpartij is verder nog niets bekend. De aanslag op de leraar is ook nog niet opgeëist.

De Amerikaan, volgens een lokale functionaris afkomstig uit Texas, werd vanochtend met schotwonden het ziekenhuis binnengebracht. Hij was als scheikundeleraar werkzaam op de International School in Benghazi, waar een Amerikaans lesprogramma wordt gevolgd.

Libië wordt de laatste maanden geplaagd door geweld. Doordat het centrale gezag in grote delen van het land is weggevallen, hebben zwaar bewapende milities die elkaar bevechten hun macht weten te vergroten. Ook extremistische islamitische groepen als Ansar al-Sharia zorgen voor onrust door het plegen van aanslagen op bijvoorbeeld leger en politie.

Ambassadeur VS kwam om in Benghazi

Het incident in Benghazi roept herinneringen op aan de dood van de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens, die in september samen met drie andere Amerikanen omkwam bij een aanval op het Amerikaanse consulaat. De dood van Stevens kwam als een schok voor de Verenigde Staten, die een hoofdrol hadden gespeeld bij het verdrijven van dictator Moammar Gaddafi.

De nasleep van de aanval beschadigde de regering-Obama: hij kreeg van Republikeinen het verwijt dat te weinig was gedaan om de veiligheid van het diplomatieke personeel te waarborgen.


View Larger Map

    • Pim van den Dool