Zoutjes voor Sint

Morgen vieren wij het feest der feesten weer eens met een ware gelovige in ons midden; mijn nichtje van vier. Het maakt mijn lievelingsavond nog leuker. Ook mijn eigen gebroed neemt de komst van de vierjarige bloedserieus. Er liggen op allerlei strategische plaatsen zwarte handschoenen klaar, er is strooigoed verstopt en al weken geleden werd

Morgen vieren wij het feest der feesten weer eens met een ware gelovige in ons midden; mijn nichtje van vier. Het maakt mijn lievelingsavond nog leuker. Ook mijn eigen gebroed neemt de komst van de vierjarige bloedserieus. Er liggen op allerlei strategische plaatsen zwarte handschoenen klaar, er is strooigoed verstopt en al weken geleden werd ik de berging ingestuurd om de jutezak onder het puin vandaan te trekken. Ook het welbekende aanbel/deurbonk- ritueel is afgestoft.

Zelf experimenteerde ik met een hartige letter om de goedheiligman mee te eren, maar dat pakte niet helemaal gelukkig uit. Het werden uiteindelijk bladerdeegzoutjes, praktisch weg te happen tussen gedicht en surprise door.

Koop een rol vers bladerdeeg (dus niet zo’n doosje met diepgevroren vierkantjes). Deze zijn bij de meeste supermarkten te vinden in het versvak. De ingemaakte citroenen koopt u bij delicatessenwinkels. Neem als het een klein citroentje is de helft en bij een wat groter exemplaar eenderde.

Snij het vruchtvlees eraf en gooi het weg. Was de schil af onder de stromende kraan en dep hem droog met keukenpapier.

Hak de schil, tezamen met een hand basilicumblaadjes, de blaadjes van de tijm en de oregano heel goed fijn.

Rasp de Parmezaanse kaas grof en hak het mee met de rest. Wie dat lekker vindt en van flink zout houdt kan ook nog twee of drie plakjes Parmaham meehakken.

Spreidt het bladerdeeg uit, bestrooi het met een klein beetje bloem en rol het nog iets uit met een deegroller.

Bestrooi het deeg gelijkmatig met het kaas-, citroen- en kruidenmengsel.

Rol het dan op vanaf een van de lange zijdes. en lijm het uiteinde vast met een natte vinger.

Bestrooi uw werkblad met wat sesamzaadjes en rol het gevaarte daardoorheen.

Bij mijn eerste poging vormde ik van deze rol een mooie S, besmeerde die met eidooier en bakte hem goudbruin in de oven. Het eindresultaat was prachtig, maar met zo’n deegrol gevuld met kaas krijg je een kleffig binnenwerk. Kies dus liever voor deze optie: leg de rol in de vriezer tot hij goed stevig is. Snij er dan plakjes van (±1 cm), leg die op bakpapier op een bakplaat en laat ze op kamertemperatuur komen. Bak ze in ongeveer 20 minuten krokant en gaar in de oven (190 graden). Serveer met een servet.

Bladerdeeghapjes met citroen en kruiden (voor 6 personen): 1 rol vers bladerdeeg ± 1/2 ingemaakte citroen 1 hand basilicumblaadjes 3 takjes tijm 3 takjes oregano 50 gr Parmezaanse kaas eventueel 2 à 3 plakjes Parmahamsesamzaadjes