Nieuwe bal heet Brazuca

Foto AP

Adidas heeft gisteravond in Rio de Janeiro de wedstrijdbal voor het aankomende WK gepresenteerd. De bal heeft traditiegetrouw een naam gekregen: Brazuca, dat staat voor de Braziliaanse manier van leven vol passie en trots.

De Brazuca is volgens Adidas de meest geteste bal ooit. De afgelopen twee jaar werd de bal door zeshonderd voetballers van meer dan dertig teams getest. Ook Ajax mocht de bal uitproberen. Verder waren onder anderen Zinedine Zidane, Lionel Messi en Iker Casillas betrokken bij de testfase.

Adidas heeft een lange historie als leverancier van de officiële WK-bal. Sinds 1970 verzorgt de Duitse sportgigant de officiële bal voor elk wereldkampioenschap. Bij het WK in 2010 in Zuid-Afrika heette de bal de Jabulani. Die bal kreeg veel kritiek. Volgens keepers zwabberde de bal teveel, terwijl spelers hem te licht vonden.

De Brazuca is gebaseerd op de kleuren van de Braziliaanse vlag en de in Brazilië populaire Bahia-armbandjes, die geloof en geluk symboliseren. De naam is gekozen door de Braziliaanse bevolking.

Vanaf half december krijgen alle deelnemende landen de bal om er mee te trainen. In Nederland zal de bal volgens Adidas voor het eerst gebruikt worden bij de wedstrijd Ajax-PSV op 19 januari 2014. (NRC)