Hoerenlopen in Frankrijk wordt strafbaar

Prostituees wachten bij Bois de Boulogne in Parijs op klanten.
Prostituees wachten bij Bois de Boulogne in Parijs op klanten. Foto Reuters / Christian Hartmann

Het Franse Parlement heeft vandaag een wet aangenomen die prostitueebezoek strafbaar stelt. Dat meldt persbureau AFP. Mensen die betalen voor seks riskeren een boete van vijftienhonderd euro.

Het wetsvoorstel werd aangenomen met een meerderheid van 268 stemmen voor, 138 stemmen tegen en 79 onthoudingen. Wie twee keer of vaker wordt betrapt bij gebruik van diensten van een vrouw van lichte zeden betaalt 3.750 euro boete.

Prostituees zijn tegen de wet

Prostituees zijn tegen de wet, schrijft onze correspondent Peter Vermaas vandaag in NRC Handelsblad.

Enkele honderden prostituees uitten vrijdag op de stoepen van het parlementsgebouw hun ongenoegen. ‘Clients pénalisés = putes assassinées’ (‘Klanten bestraft = hoeren vermoord’) stond op borden die ze omhooghielden.

Vermaas sprak met een van hen:

“Denk niet dat mijn klanten wegblijven als ze weten dat ze strafbaar zijn.”

“Ze zullen alleen wat beter opletten om niet gepakt te worden.”

In de vandaag aangenomen wet wordt prostitutie op een nieuwe manier benaderd. Het verbod op tippelen, dat in 2003 werd ingevoerd door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy, wordt ingetrokken. In plaats daarvan worden de klanten strafbaar.

Voordat de wet in werking treedt moet deze nog door de Senaat worden goedgekeurd. Dat gebeurt waarschijnlijk in juni.

Het land van de vrije seks

Frankrijk staat bekend als een liberaal land als het om prostitutie gaat. Bordelen werden in 1804 bij wet gelegaliseerd (om na de Tweede Wereldoorlog weer te worden verboden), schrijft Vermaas.

Vorige maand ondertekenden 343 “smeerlappen” nog de petitie “Touche pas à ma pute” (Blijf van mijn hoer af). Zij verzetten zich in het manifest tegen de weten en tegen het “seksueel correct denken.”