Voorwaardelijke straf Nederlandse adoptieouders baby Donna

De Nederlandse ouders van de illegaal geadopteerde baby Donna zijn vandaag in hoger beroep veroordeeld tot acht maanden voorwaardelijke celstraf. Dat heeft het Hof van Beroep in Gent bepaald, melden Belgische media. De wensouders, de ouders die het kind via een draagmoeder zouden krijgen, zijn net als in eerste aanleg vrijgesproken.

Baby Donna werd in 2005 in België geboren. De Antwerpse biologische vader en zijn echtgenote hadden een draagmoeder in de arm genomen. Zij kreeg echter ruzie met het stel en verkocht Donna via het internet voor vijftienduizend euro aan een Nederlands echtpaar uit Leusden. De biologische vader wilde Donna terug, maar de rechter oordeelde dat zij al een band had opgebouwd met haar Nederlandse adoptieouders en werd dus aan hen toegekend.

Draagmoeder jaar voorwaardelijke celstraf

De draagmoeder kreeg een jaar voorwaardelijke celstraf en haar partner een boete van 1.650 euro. Het Hof oordeelde dat zij duidelijk “uit waren op geldgewin”, meldt Het Laatste Nieuws en boden het kind “aan de hoogste bieder” aan. De Nederlandse adoptieouders krijgen voorwaardelijk cel, omdat ze van het bestaan van de wensouders wisten en ook wisten dat zij het kind nog steeds wilden hebben.

Alle zes betrokken werden eerder door de rechtbank schuldig bevonden aan een slechte behandeling van het kind. Het hof stelde echter dat de wensouders nooit de intentie hebben gehad om hun kind als koopwaar te beschouwen en kregen daarom geen straf opgelegd. Ze hebben te goeder trouw gehandeld.