Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Verzekeraar Achmea schrapt vierduizend banen in reorganisatie

Achmea (FBTO, Zilveren Kruis, Agis), marktleider in zorgverzekeringen en schadeverzekeringen, kondigt een grote reorganisatie aan waarbij vierduizend banen verdwijnen. Dat zegt bestuursvoorzitter Willem van Duin in een interview met EenVandaag.

Het hoofdkantoor van de grootste verzekeraar van Nederland: Achmea.
Het hoofdkantoor van de grootste verzekeraar van Nederland: Achmea. Foto ANP / Lex van Lieshout

Achmea, de grootste zorg- en schadeverzekeraar van Nederland, schrapt 4.000 banen. Meer dan een op de vijf arbeidsplaatsen verdwijnt bij het concern.

De ingrijpende sanering vindt de komende drie jaar plaats. De verzekeraar probeert dat zoveel mogelijk via natuurlijk verloop en op basis van vrijwilligheid te doen, maar een woordvoerder noemt gedwongen ontslagen onvermijdelijk. Bij het bedrijf werken 19.000 mensen.

EenVandaag heeft al een interview online gezet met bestuursvoorzitter Willem van Duin. Volgens de topman is het massaontslag nodig “om de marktleiderspositie in Nederland te kunnen behouden” en vanwege “het veranderende gedrag van consumenten”. Alle lagen van het bedrijf zullen volgens Van Duin worden getroffen.

“Het gaat over de hele organisatie. Het gaat zeker over de mensen die nu de klanten te woord staan, maar het gaat ook over staffuncties en over ondersteunende diensten. Dus het is organisatie-breed.”

Bekijk een deel van het interview hier.
sitestat

Grootste zorgverzekeraar in Nederland

Achmea (20 miljard omzet) is de grootste zorgverzekeraar in Nederland, bekend van merken als Zilveren Kruis, Interpolis, Avéro, Agis en FBTO. Ruim vijf miljoen mensen zijn er verzekerd. Schade- en levensverzekeraar Centraal Beheer is ook onderdeel van Achmea. Het concern heeft ook een bankdivisie met onder meer Staal Bankiers.

FNV Bondgenoten noemt het een ‘zure boodschap voor de mensen bij Achmea’. De Unie is ‘onaangenaam verrast’. Gezien de krimp in de financiële sector roepen de bonden op om een goed sociaal plan af te spreken, waarin de nadruk komt te liggen op de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. “Trainingen, omscholing, loopbaancoaches. Het kan en moet nu allemaal van start gaan”, zegt FNV-bestuurder Karin Heynsdijk.

‘Achmea krimpt van alle kanten’

Bij de publicatie van de jaarcijfers in februari liet topman Van Duin al weten de bedrijfskosten binnen twee jaar met 200 miljoen euro te willen verlagen. In augustus schreef NRC dat het aan alle kanten krimpt bij Achmea.

Dalende inkomsten, dalende winsten en een verzwakking van de financiële gezondheid. Het financiële concern zag de eerste zes maanden van 2013 vrijwel alles achteruitgaan. (…) De zorgdivisie – basisverzekering en aanvullende polissen – is niet meer de belangrijkste inkomstenbron van Achmea. Met schadeverzekeringen (inkomens, brand enzovoorts) verdiende de verzekeraar het meeste. Met levensverzekeringen loopt het al een tijdje minder, net als bij andere verzekeraars. Klanten willen niet meer beleggen sinds de misère op de beurs en de woekerpolisaffaires. Zij gaan liever banksparen.

Bij de zorgdivisie daalde het aantal klanten van “meer dan 5,5 miljoen” vorig jaar naar 5,4 miljoen. Daarnaast slonk de premieomzet doordat klanten vaker kiezen voor een hoger eigen risico bij hun ziektekostenpolis en zich minder uitgebreid aanvullend verzekeren.

De coöperatie zag haar financiële gezondheid, gemeten in solvabiliteit, met 6 tot 8 procent achteruitgaan. Dat kwam doordat het bedrijf aanzienlijk meer winst uitkeerde dan het in het eerste half jaar realiseerde. Daarnaast vertaalde de stijgende marktrente zich in 154 miljoen aan waardedalingen bij beleggingen in vastgoed en aandelen.”

Het concern heeft niet bekendgemaakt of het zichzelf ook financiële doelen heeft gesteld bij de sanering. Er komen in Europa ook nieuwe, scherpere, kapitaaleisen voor verzekeraars. Volgens een woordvoerder spelen zulke ontwikkelingen ook mee bij de vandaag aangekondigde sanering.

Achmea is grotendeels in handen van aandeelhouders zonder winstoogmerk. Rabobank bezit een derde van de aandelen van Achmea. De meeste andere aandelen zijn in handen van Vereniging Achmea, een samenwerkingsverband dat de klanten van Achmea vertegenwoordigt.