Verzekeraar Achmea schrapt 4.000 banen

Consument koopt steeds meer via internet

Achmea, de grootste zorg- en schadeverzekeraar van Nederland, schrapt 4.000 banen. Ruim een op de vijf arbeidsplaatsen verdwijnt bij het concern.

De ingrijpende sanering vindt de komende drie jaar plaats. De verzekeraar probeert dat zoveel mogelijk via natuurlijk verloop en op basis van vrijwilligheid te doen, maar een woordvoerder noemt gedwongen ontslagen onvermijdelijk.

Het concern (20 miljard omzet) past de organisatie aan vanwege snel veranderend consumentengedrag. Verzekeringen worden vaker via internet afgesloten. „Onze acht miljoen klanten doen steeds meer online en willen zo ook hun verzekeringen regelen”, liet bestuursvoorzitter Willem van Duin vanochtend in een schriftelijke verklaring weten. „Daarom versnellen we onze aanpassingen en investeren we meer in onze klantgerichtheid en online klantbediening.”

Achmea is de grootste zorgverzekeraar in Nederland, bekend van merken als Zilveren Kruis, Interpolis, Avéro, Agis en FBTO. Schade- en levensverzekeraar Centraal Beheer is ook onderdeel van Achmea. Het concern heeft daarnaast een bankdivisie met onder meer Staal Bankiers.

De zorgdivisie groeide de afgelopen jaren sterk door overnames. Bij de integratie van die bedrijfsonderdelen verdwenen de laatste jaren al meer dan 2.000 banen, voornamelijk op een geleidelijke manier.

Het concern heeft niet bekendgemaakt of het zichzelf ook financiële doelen heeft gesteld bij de sanering. Eerder dit jaar bleken omzet en winst van Achmea in de eerste zes maanden te krimpen. De financiële gezondheid van het concern verslechterde. Er komen in Europa ook nieuwe, scherpere, kapitaaleisen voor verzekeraars waardoor verdere verzwakking van de balans is voorzien. Volgens een woordvoerder spelen zulke ontwikkelingen ook mee bij de sanering.

Achmea is grotendeels in handen van aandeelhouders zonder winstoogmerk. Rabobank bezit een derde van de aandelen van Achmea. De meeste andere aandelen zijn in handen van Vereniging Achmea, een samenwerkingsverband dat de klanten van Achmea vertegenwoordigt.

Op het hoofdkantoor van Achmea in Zeist was het personeel vanochtend nog niet persoonlijk ingelicht over de voorgenomen reorganisatie.

Om acht uur was vanmorgen het bericht erover op het intranet gezet. „Maar ik heb het uit de media vernomen”, zegt een medewerker die niet met zijn naam in de krant wil. „Ik hoop dat ik vandaag nog wat meer te horen krijg.”

Volgens een woordvoerder van Achmea zal het management van de verzekeraar de medewerkers in aparte bijeenkomsten een nadere toelichting over de sanering geven.