Veel namen voor nieuwe directeur Stedelijk

Sinds directeur Ann Goldstein van het Stedelijk Museum begin september haar vertrek bekendmaakte, gonst het in de kunstwereld van de geruchten over haar opvolging. Veel namen die vier jaar geleden rondzongen, toen Goldstein tot veler verrassing werd aangesteld door de raad van toezicht, komen weer voorbij. Zoals Iwona Blazwick (1955), directeur van de Whitechapel Art Gallery in Londen, of Massimiliano Gioni (1973), de directeur van het New Yorkse New Museum die afgelopen zomer de Biënnale van Venetië samenstelde. Ook Bart De Baere, directeur van het Antwerpse Muhka en de Nederlander Rein Wolfs, directeur van de Kunsthalle in Bonn, worden genoemd.

Op de afscheidsborrel van Goldstein, afgelopen vrijdag in het Stedelijk, namen de geruchten toe. De naam die op ieders tong lag was die van de Duitse curator Beatrix Ruf (1960), sinds 2001 directeur van de Kunsthalle in Zürich. Het tijdschrift Art Review plaatste Ruf onlangs nog op plaats 7 van de ‘Power 100’, de ranglijst van machtigste mensen in de kunstwereld. Ze is ook redacteur bij kunstuitgeverij JRP Ringier en beheert de Ringier-collectie. In 2012 heeft Ruf de verbouwing en uitbreiding van de Kunsthalle in Zürich afgerond.

Als jurylid van The Vincent Award werkte Ruf in 2006 en 2008 al met het Stedelijk samen. Ook maakte ze in 2003 een boek met kunstenaar Willem de Rooij, nu lid van de raad van toezicht van het Stedelijk Museum.

De benoeming van de opvolger van Ann Goldstein zou echter nog geen gelopen race zijn. Volgens ingewijden zijn er op dit moment drie kandidaten die strijden om de functie.

De perswoordvoerder van het Stedelijk Museum kan niets bevestigen en zegt dat de procedure „nog vele weken” kan duren.