Vaatstra eist 2,5 ton van Jasper S.

Bauke Vaatstra na afloop van de rechtszitting tegen de moordenaar van zijn dochter. Met de uitspraak kan hij leven, liet hij eerder weten. "Al had ik op 20 jaar gehoopt."
Bauke Vaatstra na afloop van de rechtszitting tegen de moordenaar van zijn dochter. Met de uitspraak kan hij leven, liet hij eerder weten. "Al had ik op 20 jaar gehoopt." Foto ANP / Remko de Waal

De vader van het omgebrachte meisje Marianne Vaatstra eist een schadevergoeding van tweeënhalf ton van de moordenaar. De zaak loopt inmiddels bij de civiele rechter in Leeuwarden, zegt de advocaat van Bauke Vaatstra, John Beer, in De Telegraaf.

In het bedrag zit een ton aan smartengeld. De letselschadeadvocaat heeft voor tweeënhalf ton beslag laten leggen op de boerderij van S. in Oudwoude. De advocaat wijst er in de krant op dat Vaatstra het lichaam van zijn dochter destijds heeft aangetroffen in het weiland in Veenklooster. Een deskundige heeft vastgesteld dat de vader hierdoor grote psychische schade opliep.

Door de in 1999 gepleegde moord jarenlang te verzwijgen heeft de dader Bauke Vaatstra in grote problemen gebracht, stelt Beer. S. zou het verwerkingsproces jarenlang hebben gefrustreerd.

Beslag gelegd op boerderij S.

De echtgenote en kinderen van S. kunnen ook door de claim worden geraakt. “Dat is een dilemma, maar dit is de enige weg die wij kunnen bewandelen”, zegt de advocaat. Op 22 januari staat een zitting gepland. De boerderij van S. zou onlangs zijn verkocht, maar doordat er deels beslag op is gelegd kan ze niet worden geleverd.

De boerderij van Jasper S. Foto ANP / Catrinus van der Veen

S. werd vorig jaar opgepakt na een match in een dna-verwantschapsonderzoek. Hij heeft bekend Marianne Vaatstra te hebben verkracht en vermoord en werd veroordeeld tot achttien jaar cel. (Novum)