Turen naar de chaos van de Houten Muur

In de aanloop naar Sinterklaas speelt Hendrik Spiering nieuwe bordspelen. Vandaag: houten strijdspellen.

Boven ParalelloOnder: Kwinti (zwart wint)
Boven ParalelloOnder: Kwinti (zwart wint) Beeld Studio NRC

We noemen het thuis de Houten Muur: de brede stapel houten balkjes die ontstaat bij het spelen van Kwinti. Wie vijf kubusjes op een rij heeft, heeft gewonnen. Schuin mag ook.

Wie het gaat spelen, let eerst vooral op de eigen mogelijkheden. Niet doen! De overwinning van de ander komt dan altijd als een verrassing. „Oh ja, vijf op een rij.” Je kan ook vooral je tegenstander dwars willen zitten, maar dan zie je vaak niet dat je zelf al een rij hebt.

Een stabiele strategie hebben we nog niet. Soms mikken we op breedspelen: horizontale rijen. Maar het meest gaan we voor schuin. Die rijen zijn vaak moeilijk te zien, ook voor de tegenstander.

Met zulke simpele regels zo’n spannend spel maken, dat is knap, vinden wij thuis. „Ja”, zegt Fred Horn, een grote man met een witte baard die Kwinti heeft bedacht. „Dat klopt, ik houd van simpele regels.” Hij kwam lunchen in het NRC-café omdat hij wilde weten waarom wij niet schreven over designspellen. „Eh, laat maar zien.”

Mooi afgewerkte houten spellen met simpele regels, daar gaat het om in die wereld van designspellen. Horn heeft er veel bedacht, een aantal worden uitgegeven door de Duitse firma Gerhards. Maar Kwinti is alleen bij Horn zelf te bestellen. Het is wel door Gerhards gefabriceerd, maar het grote spel zou te zwaar worden voor commerciële verzending, vond het Duitse bedrijfje.

Wel is dit jaar Horns kleinere en lichtere spel Parallelo door Gerhards uitgegeven – ook weer zo’n spannend en simpel strategiespel voor twee spelers.

Parallelo heeft een vierkant bord met 36 velden en er zijn pionnen in zes verschillende kleuren. Iedere speler heeft er drie van iedere kleur. De opdracht is om parallellogrammen te maken: een vierhoek met telkens twee evenwijdige zijden, met op de hoeken pionnen in dezelfde kleur. Om en om zet je een pion op het bord. De grap is: je hebt altijd een zet van de tegenstander nodig om zo’n parallellogram te maken, je hebt zelf maar drie pionnen in één kleur. De zetten van de ander zijn belangrijk.

Het spel begint met een behoedzaamheidsfase: je wilt niks klaarzetten voor de ander. Waarna de onherroepelijke vergissinkjes komen en de eerste parallelo’s op het bord verschijnen. Vaak zie je er een over het hoofd, in het onregelmatige patroon van gekleurde pionnetjes. Wie er een legt, mag de stenen van het bord nemen, waardoor het spel ineens weer open ligt. Het zijn snelle en felle gevechten van een kwartiertje. Turen naar het parallelobord: waar is de regelmaat in deze pionnenchaos?

Kwinti (voor twee per- sonen) €40, excl. verzendkosten, te bestellen bij Fred Horn wm.fred.horn@kpnmail.nl Parallelo (voor twee personen), €28,50, te bestellen bij Clemens Gerhards KG (spiel-und-design.eu).