Truck met radioactief materiaal gestolen in Mexico

Foto ANP / Koen van Weel

Vlak bij Mexico Stad is een truck gestolen met radioactief afval. Het gaat om kobalt-60, dat uit een ziekenhuis in Tijuana komt. Volgens het Internationale Atoom Agentschap (IAEA) kan het materiaal ‘potentieel zeer gevaarlijk zijn’.

Kobalt-60 wordt gebruikt voor het behandelen van kanker. Na gebruik blijft er radioactief materiaal over dat naar een speciale opslagfaciliteit moet. Tijdens het transport van het ziekenhuis in Tijuana naar een opslagplaats werd de truck echter gestolen bij een pompstation.

De Mexicaanse autoriteiten hebben een opsporingsbericht doen uitgaan. Tevens is de IAEA geïnformeerd over de diefstal. Volgens de autoriteiten was het radioactieve materiaal tijdens de diefstal beschermd verpakt. Bij beschadiging kan er echter stralingsgevaar optreden.

Het gestolen materiaal kan niet worden gebruikt voor een nucleaire bom. Wel is het geschikt voor een ‘vuile’ bom, waarmee een gebied voor lange tijd radioactief wordt besmet.