Tegen z’n wil terug naar Irak – bijna melodrama

Zien Film

Stop-Loss

RTL 8, 20.30-22.40u.

Het duurde negen jaar voordat Kimberly Peirce met een opvolger kwam van haar veelgeprezen debuut Boys Don’t Cry. Wellicht had ze het filmequivalent van het ‘moeilijke tweede album-syndroom’ dat popartiesten soms parten speelt.

Stop-Loss is deels autobiografisch: haar jongere broer diende na 9/11 in Irak en hield haar op de hoogte van zijn dagelijks bestaan. Ervaringen die doorsijpelen in het scenario over drie doodgewone Texaanse militairen in Irak en hun moeizame terugkeer in het burgerleven. Amerikanen zien hen als helden maar zelf voelen ze zich niet zo. Eentje lijdt aan een posttraumatisch stresssyndroom, een ander dreigt volgens de zogenoemde ‘stop-loss-clausule’ in zijn contract tegen zijn wil te worden teruggestuurd naar Irak. Als het leger dringend militairen nodig heeft, kunnen ze zelfs na hun actieve diensttijd weer worden opgeroepen. Wat te doen? Gaan of deserteren?

Peirce schetst een overtuigend beeld van de leefwereld van de drie militairen, wier ervaringen gelden voor élke oorlog. Daar schuilt een beetje het probleem: de kijker heeft het allemaal weleens eerder gezien en Peirce scheert soms gevaarlijk dicht langs melodrama.

André Waardenburg