Google wil zelf robots gaan bouwen

Amazon mag dan experimenteren met autonoom vliegende drones om kleine pakketjes te bezorgen, concurrent Google sleutelt ondertussen aan zijn eigen bezorgrobots.

The New York Times meldt dat Google in het geheim zeven bedrijven heeft gekocht die zich bezighouden met robottechnologie en kunstmatige intelligentie. De voormalige baas van Googles mobiele besturingssysteem Android, Andy Rubin, gaat de nieuwe divisie leiden. Het robotproject krijgt een afdeling in Japan en valt onder de Google X-afdeling, die experimenten voor de lange termijn probeert te ontwikkelen.

De robots zijn niet bedoeld als consumententoepassing. Ze zouden ingezet kunnen worden in fabrieken die consumentenelektronica maken, in magazijnen of als bezorgers. Google heeft, net als webwinkel Amazon, een bezorgdienst die in enkele steden in Californië aan huis levert.

Rubin vergelijkt de mogelijkheden van een Google-robot met de autonoom rijdende Google Car. Een experiment dat er inmiddels toe heeft geleid dat er meerdere auto’s door de VS rijden met een chauffeur die alleen in noodgevallen ingrijpt.

Het verhaal in The New York Times verschijnt een dag nadat Amazon een prototype demonstreerde van een vliegende robot of drone die ingezet zou kunnen worden voor het bezorgen van kleine pakketjes. Een pr-stunt, volgens velen, maar het bouwen van automatische drones zou ook op het verlanglijstje van Google staan.