See Buy Fly en Explode

Ingrediënten voor explosieven koop je ook na de veiligheidscontrole.

De ingrediënten voor een ‘Fragguccino’, een zelfgemaakte granaat, zijn te koop op elk vliegveld. De gebruiksaanwijzing verdween van YouTube.
De ingrediënten voor een ‘Fragguccino’, een zelfgemaakte granaat, zijn te koop op elk vliegveld. De gebruiksaanwijzing verdween van YouTube. Foto Thinkstock

Je kunt zulke leuke en nuttige dingen kopen op het vliegveld, na de security check. Batterijen, deodorant, condooms.

Nu is er een Amerikaanse veiligheidsonderzoeker die van de waren uit al die gezellige winkeltjes een heel arsenaal aan wapens weet te maken. Waaronder een kanon dat muntjes dwars door een wand van spaanplaat kan schieten.

Evan Booth is een computerdeskundige en doe-het-zelver en hij heeft dit voorjaar al gesproken over zijn subversieve hobby op de conferentie Hack in the Box in Amsterdam. Een paar weken geleden zette hij een serie video’s op YouTube waarin hij laat zien hoe hij zijn wapens in elkaar zet. Zo ook een ongemonteerd filmpje waarin hij in acht minuten een granaat maakt in een metalen koffiebeker: de Fragguccino.

De video is door YouTube verwijderd ‘wegens schending van het beleid wat betreft de weergave van gevaarlijke activiteiten’. Booth heeft hem nu geplaatst op Liveleak.com. Negen andere filmpjes zijn door YouTube ongemoeid gelaten.

En dat terwijl het muntjeskanon veel destructiever lijkt dan de granaat. Het is gemaakt van onderdelen uit een föhn, een frisdrankblikje, batterijen, flosdraad, plakband en deodorant. Bij het overhalen van de trekker verhitten de batterijen het met water gevulde condoom, dat daardoor scheurt. Het water reageert met een hoeveelheid lithium, ook uit batterijen. Dit werkt als slaghoedje voor de bus deo, die ontploft en de muntjes wegschiet.

In de video is de explosie zo heftig dat er van het wapen weinig overblijft. De schutter zal zeker gewond raken, maar voor de zelfmoordterrorist lijkt eerder het grootste gevaar dat hij het schot zal overleven.

Andere wapens van Booth zijn een handboog en een goedendag waarvan de knots bestaat uit scherp gekroonde hoofden van modellen van het Vrijheidsbeeld. Booth slaat er in één klap een watermeloen mee doormidden. Het zijn geen wapens waarmee je een vliegtuig opblaast, maar je kunt wel paniek zaaien en mensen verwonden. Booth heeft zichzelf de regel gesteld dat de wapens gemaakt moeten kunnen worden zonder op een vliegveld argwaan te wekken. Of je daaraan voldoet als je in de weer bent met grote hoeveelheden batterijen, draad en plakband is de vraag.

„Wat als de terroristen dit zien?”, vraagt Booth zich nog af op zijn site Terminalcornucopia.com (cornucopia betekent ‘hoorn des overvloeds’). Hij antwoordt met een wedervraag: „Wat als ze dit allang weten?” Hij heeft de FBI en de TSA, dat in de VS verantwoordelijk is voor controles op luchthavens, op de hoogte gesteld. De TSA heeft niet gereageerd en de FBI kwam alleen bij hem langs om te verifiëren dat hij zijn wapens niet op het vliegveld zelf had gemaakt, want dat zou illegaal zijn.

Dat had hij niet; hij deed alles in zijn tuin. Op de meeste vliegvelden is niet alleen bij de douane een veiligheidscontrole maar ook bij het betreden van het vliegtuig. Booth heeft wijselijk niet geprobeerd zijn wapentuig langs zo’n controle te krijgen.