Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Schippers: AFM gaat onderzoek doen naar vergelijkingssites

Foto ANP/ Koen Suyk

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil volgend jaar onderzoek gaan doen naar sites die zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid vandaag gezegd in de Tweede Kamer, meldt de NOS.

Volgens Schippers zijn de sites, zoals Independer en Zorgkiezer, niet altijd even duidelijk over hun werkwijze. Het is haar ook opgevallen dat bij de ene site de ene zorgverzekeraar het beste uit de vergelijking komt en dat dat bij een andere site weer een andere zorgverzekeraar is. Schippers zei in reactie op vragen uit de Kamer dat “consumenten betrouwbare informatie moeten krijgen”:

“Zo’n site heeft natuurlijk een eigenaar, en die heeft een verdienmodel, maar dat is niet altijd transparant.”

Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nationale Zorgautoriteit (NZA) houden volgend jaar de sites extra in de gaten, schrijft de NOS. Schippers zei dat de drie waakhonden met elkaar zullen samenwerken bij hun onderzoeken.

Independer: geen commissie, dan niet in ranglijst

De AFM had vorig jaar al kritiek op vergelijkingssites. Uit onderzoek onder 33 sites bleek dat veel sites niet duidelijk waren over hoe ze hun geld verdienen, hoe de vergelijkingen tot stand komen en hoe volledig de vergelijkingen zijn. De toezichthouder noemde toen geen namen.

NRC berichtte vorige maand dat zorgverzekeraars die weigeren om vergelijkingssite Independer commissie te betalen niet automatisch in de belangrijkste ranglijst van de site verschijnen. Het adviesbureau, dat zich als onafhankelijk afficheert, presenteert op een niet-verifieerbare manier een topdrie van polissen. Directeur van Independer, Ruud Martens, ontkende in de krant dat er financiële motieven een rol spelen bij de adviezen van de site.