Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Rutte wil Guy Verhofstadt als voorzitter Europese Commissie

Guy Verhofstadt, nu nog leider van de Alliance of Liberals and Democrats for Europe in het Europees Parlement.
Guy Verhofstadt, nu nog leider van de Alliance of Liberals and Democrats for Europe in het Europees Parlement. Foto EPA / Olivier Hoslet

De liberale leiders van Nederland, België en Luxemburg steunen de Belg Guy Verhofstadt bij zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Dat hebben ze vanavond besloten tijdens een bijeenkomst in Den Haag, meldt persbureau Novum.

Fractievoorzitter Alexander Pechtold van D66 was ook bij de vergadering. Hij kondigde aan dat de liberale partijen Verhofstadt ook steunen als leider van de liberale fractie in het Europees Parlement.

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Bijeenkomst op Torentje met de liberale leiders van Benelux. @GuyVerhofstadt is onze kandidaat als leider #ALDE ! http://t.co/zxIvuAbLYI

De Britse Europarlementariër en liberaal Andrew Duff bevestigt het nieuws:

Twitter avatar Andrew_Duff_MEP Andrew Duff MEP .@GuyVerhofstadt bids against @MartinSchulz for Europe’s top job, nominated by all Liberal #Benelux parties #EP2014

De politieke leiders hadden een gesprek in het Torentje, waar premier Mark Rutte (VVD) kantoor houdt. Naast de minister-president en Pechtold waren ook de leiders van liberale partijen in België en Luxemburg aanwezig.

Steun aan Verhofstadt in lijn der verwachting

Het komt niet als een verrassing dat Rutte en Pechtold de 60-jarige Belgische politicus steunen. Verhofstadt is nu leider van de liberale fractie (ALDE) in het Europarlement. Zowel de VVD als D66 maken daar deel van uit.

De liberale partijen proberen bovendien samen een front te vormen in aanloop naar de Europese verkiezingen in mei. Eerder schreef NRC Handelsblad al over het voornemen van politici om een soort “Europese lijsttrekkers” te introduceren om de politieke partijfamilies een herkenbaar gezicht te geven. Stéphane Alonso en Mark Kranenburg legden toen uit:

‘Lijsttrekker’ is formeel niet het juiste woord, want kiezers kunnen alleen nationale politici voor het Europees Parlement kiezen. In elk land heeft elke partij zijn eigen lijsttrekker. Maar daarnaast willen de grote politieke stromingen in het Europarlement –christen-democraten, sociaal-democraten, liberalen en Groenen– ook een Europees gezicht presenteren. Hij of zij is hun kandidaat om volgend jaar gekozen te worden als voorzitter van het dagelijks bestuur van de Unie, de Europese Commissie.

De benoeming van deze persoon is tot nu toe vrijwel het exclusieve domein van regeringsleiders. Maar met het Verdrag van Lissabon uit 2009 kunnen de regeringsleiders niet meer om het Europarlement heen: het parlement moet instemmen met de kandidaat van de regeringsleiders. Die laatsten moeten volgens het verdrag „rekening houden” met de uitslag van de Europese verkiezingen. Dus gaan de partijen in de campagne nu voor het eerst hun voorzitterskandidaat presenteren.

In de afgelopen decennia viel de keus voor een Commissievoorzitter doorgaans op personen van statuur: een ex-premier of een zittende premier, zoals de Portugees Barroso zelf. Maar door de manoeuvre van het Europees Parlement lijkt dit uitgesloten. Een zittende premier kan zichzelf moeilijk een paar maanden uitlenen aan ‘Europa’ voor een verkiezingsavontuur met een hoogst onzekere uitkomst.