Russische minister: deal met Iran neemt noodzaak raketschild weg

De deal met Iran neemt volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov de noodzaak weg voor een Europees raketschild.
De deal met Iran neemt volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov de noodzaak weg voor een Europees raketschild. Foto ANP / EPA / Maxim Shipenkov

De deal met Iran over het atoomprogramma heeft volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov de noodzaak weggenomen van een raketschild in Europa. Het schild was namelijk opgezet tegen een mogelijke aanval van Iran.

Door de deal van twee weken geleden geeft Iran openheid van zaken over het atoomprogramma. Volgens de Russen is daarmee de vrees weggenomen voor een aanval op Europa, waardoor er niet langer meer behoefte is aan het raketschild, zo meldt persbureau AP.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle ziet ook dat de deal met Iran van invloed gaat zijn op het raketschild:

“Wat we tot nu toe hebben bereikt met Iran geeft ons ook hoop voor andere onderwerpen, zoals de raketverdediging. Eén ding is namelijk duidelijk: hier zit een connectie.”

Rusland vanaf begin tegen raketschild

Rusland nam eerder veel aanstoot aan het schild. De afschrikwekkende werking van het Russische kernarsenaal zou door het initiatief worden ondermijnd. Het raketschild was ingegeven uit angst voor het Iraanse atoomprogramma. De vrees bestond dat het land de kennis en faciliteiten van het eigen atoomprogramma zou gaan gebruiken voor een kernwapen.

Door de deal van twee weken geleden zal het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) de bestaande faciliteiten van het land gaan inspecteren. Nieuwe installaties worden voorlopig niet gebouwd. Iran mag uranium verrijken, maar heeft nu wel grenzen aan de hoeveelheid.