Rituelen voor de ware gelovige

Morgen vieren wij het feest der feesten weer eens met een ware gelovige in ons midden: mijn nichtje van vier. Het maakt mijn lievelingsavond nog leuker. Ook mijn eigen gebroed neemt de komst van de vierjarige bloedserieus. Er liggen op strategische plaatsen zwarte handschoenen klaar, er is strooigoed verstopt en al weken geleden werd ik de berging ingestuurd om de jute zak onder het puin vandaan te trekken. Ook het welbekende aanbel/deurbonk ritueel, waar de afgelopen jaren door geloofsafvalligheid nogal de klad in was gekomen, is door hen afgestoft en doorgenomen.

Deze bladerdeegzoutjes, praktisch weg te happen tussen gedicht en surprise door, staan voor morgen op het menu. Zo’n rol bladerdeeg is bij de meeste supermarkten te vinden in het versvak. Ingemaakte citroenen vindt u bij delicatessenwinkels. Neem als het een klein citroentje is de helft en bij een wat groter exemplaar een derde. Snij het vruchtvlees eraf en gooi het weg. Was de schil af onder de stromende kraan en dep hem droog met keukenpapier. Hak de schil, tezamen met de basilicum, de blaadjes van de tijm en de oregano heel goed fijn. Rasp de Parmezaanse kaas grof en hak het mee met de rest. Wie van zout houdt kan ook nog twee of drie plakjes Parmaham meehakken.

Spreidt het bladerdeeg uit, bestrooi het met een klein beetje bloem en rol het iets uit met een deegroller. Bestrooi het deeg gelijkmatig met het kaas, citroen en kruiden mengsel. Rol het dan op vanaf een van de lange zijdes. en lijm het uiteinde vast met een natte vinger. Bestrooi uw werkblad met sesamzaadjes en rol het gevaarte daar doorheen.

Leg de rol in de vriezer tot hij goed stevig is. Snij er dan plakjes van (ca. 1 cm), leg die op bakpapier op een bakplaat en laat ze weer op kamertemperatuur komen. Bak ze in ongeveer 20 minuten krokant en gaar in de oven (190 graden). Serveer met een servet.